Haga Ziekenhuis

Veelgestelde vragen en antwoorden over Coronavirus-COVID-19

Komt u naar ons ziekenhuis? Houd er dan rekening mee dat wij aangescherpte maatregelen hanteren om uw afspraak, bezoek of opname veilig te laten verlopen. Zo houden we de zorg samen veilig!

Lees de veelgestelde vragen hieronder goed door, zodat u weet welke maatregelen bij uw bezoek van toepassing zijn.

*Update 19 december*
Vanaf 19 december 2022 vragen we patiënten en bezoekers aan onze SEH, verpleegafdeling of IC/CCU een chirurgisch mondneusmasker te dragen bij contact binnen 1.5 meter afstand. Ook onze medewerkers dragen op deze afdelingen een mondneusmasker wanneer het houden van 1,5 meter afstand niet mogelijk is.

*Update 23 augustus* 
M.i.v. 23 augustus 2022 vragen we patiënten en bezoekers aan onze SEH, verpleegafdeling of IC/CCU een chirurgisch mondneusmasker te dragen bij contact binnen 1.5 meter afstand.Ook onze medewerkers dragen op deze afdelingen een mondneusmasker wanneer het houden van 1,5 meter afstand niet mogelijk is.

Geen mondneusmasker mee? Geen probleem. Gratis mondkapjes worden verstrekt op de betreffende afdeling. 

*Update 29 juni * 

M.i.v. 29 juni vragen we bezoekers ouder dan 12 jaar die onze SEH of de HAP bezoeken of op bezoek komen bij een patiënt op een verpleegafdeling of de IC/CCU een mondneusmasker te dragen. Onze medewerkers dragen eveneens een mondneusmasker op bovengenoemde afdelingen en wanneer het houden van 1,5 meter afstand niet mogelijk is.

*Update 16 maart*

Wij hanteren m.i.v.woensdag 16 maart nieuwe bezoektijden. Deze zijn grotendeels hetzelfde als voor de coronapandemie. Dit naar aanleiding van de persconferentie van afgelopen dinsdag 15 maart. Hierin is aangekondigd dat de coronamaatregelen per 23 maart landelijk alleen nog als advies gelden.

 

Veelgestelde vragen

  • *Update* 

    Op 14 januari 2022 is het landelijke beleid t.a.v. de quarantaineregels versoepeld voor personen die volledig gevaccineerd en geboosterd zijn. Het LangeLand Ziekenhuis wijkt af van dit beleid om veilige zorg richting onze (kwetsbare) patiënten te blijven garanderen. Dat wil zeggen dat wij geen onderscheid maken tussen niet of (on)volledig gevaccineerde en geboosterde personen.

    Wat betekent dit voor u?

    • Patiënt: bent u in (nauw) contact geweest met een met Covid besmet persoon? Dan wordt er gekeken of uw afspraak of opname in het ziekenhuis kan worden verplaatst. Wanneer uitstel niet mogelijk is, wordt samen met u gekeken hoe uw afspraak of opname op een veilige manier doorgang kan vinden.
    • Bezoeker: bent u in (nauw) contact geweest met een met Covid besmet persoon? Dan verwachten wij van u dat u van uw bezoek aan ons ziekenhuis afziet.

    Neem voorafgaand aan uw bezoek deze vragenlijst door:

    1. Heeft u een temperatuur van 38 graden of hoger?
    2. Heeft u last van hoesten?
    3. Heeft u last van keelpijn?
    4. Heeft u last van neusverkoudheid (snotterig/niezen/loopneus/verstopte neus)?
    5. Heeft u last van recent ontstaan onverklaard smaak- en/of reukverlies (ook zonder neusverkoudheid)?
    6. Heeft u een huisgenoot of partner met een COVID-19-besmetting of verdenking hierop?
    7. Bent u in de laatste 2 weken positief getest voor COVID-19?

    Indien u een of meerdere vragen met 'ja' beantwoordt, verzoeken we u contact op te nemen met de polikliniek voorafgaand aan uw bezoek. Bekijk hier de telefoonnummers

    Indien u gepland staat voor een opname, dan vragen we u contact op te nemen met het planningsbureau. Zij zijn bereikbaar op telefoonnummer 079 346 2625.

    Komt u op bezoek bij iemand in onze kliniek? En heeft u klachten passend bij het coronavirus? Dan vragen wij u om niet naar het ziekenhuis te komen.

  • Heeft u een afspraak bij één van de poliklinieken van het LangeLand Ziekenhuis? Dan is het goed om te weten dat dit onze basisregels zijn:

    • Neem voorafgaand aan uw bezoek de vragenlijst door (zie vraag 'Mag ik naar het ziekenhuis komen?').
    • Bij binnenkomst in ons ziekenhuis vragen we u om uw handen te desinfecteren. Wij hebben hier pompjes met handdesinfectie voor staan bij de ingangen.
    • Houd 1,5 meter afstand van elkaar.
    • Het dragen van een mondneusmasker is niet meer verplicht. Kunt u geen 1,5 meter afstand houden? Draag dan wél een mondneusmasker.
    • Heeft u klachten zoals hoesten, niezen of koorts? Neem dan telefonisch contact op met de polikliniek waar u een afspraak heeft.
  • Bezoekt u een naaste die in ons ziekenhuis verblijft op een verpleegafdeling of onze IC/CCU en bent u ouder dan 12 jaar? Dan vragen we u een mondneusmasker te dragen. Onze medewerkers dragen eveneens een mondneusmasker op bovengenoemde afdelingen en wanneer het houden van 1,5 meter afstand niet mogelijk is.

  • Voor vragen over het coronavirus verwijzen we u naar de website van het RIVM.

    Heeft u specifieke vragen over het coronavirus? Dan kunt u ook bellen naar het landelijk informatienummer 0800 - 1351.

  • Poliklinische afspraken in het Langeland gaan zoveel mogelijk door volgens planning. Waar mogelijk vinden de afspraken telefonisch of digitaal plaats en op de polikliniek (dus fysiek) waar nodig. De medisch specialist bepaalt dit. Verandert uw afspraak of gaat deze niet door? Dan krijgt u minimaal 24 uur van tevoren een bericht van de polikliniek.

  • Voor röntgenfoto's kunt u een afspraak maken tussen 08.30 en 16.30 uur via telefoonnummer (079) 346 2520.

  • Bloedafname in het LangeLand Ziekenhuis wordt verzorgd door het Reinier Haga Medisch Diagnostisch Centrum (RHMDC).

    U kunt alleen op afspraak bloed laten afnemen of materialen inleveren. 
    Dat betekent dat u voor alle priklocaties in Zoetermeer een prikafspraak moet maken. Dit geldt ook voor de bloedafnamelocatie in het LangeLand Ziekenhuis. 
    De prikpost van het RHMDC is gevestigd in het LangeLand Ziekenhuis (Toneellaan 1, route 12).

    Klik hier voor meer informatie over het RHMDC, de andere bloedafnamelocaties in de regio Zoetermeer en de bijbehorende bezoekregels en openingstijden.

     

  • Patiënten met (verdenking op) corona liggen op een speciale COVID-verpleegafdeling. Deze afdeling is geïsoleerd van de rest van het ziekenhuis, om verspreiding te voorkomen. Onze medewerkers zijn gewend om te werken met patiënten met infectieziekten en dragen beschermende kleding.

    In onderstaande video leggen wij uit hoe de zorg voor patiënten op onze Corona-IC verloopt:

     

  • In deze tijd blijven we zorgvuldig afwegen hoe om te gaan met bezoek aan onze patiënten. De veiligheid in ons ziekenhuis staat daarbij altijd voorop. Bij Bezoekregels en – tijden leest u welke bezoekregels er per afdeling gelden.