Haga Ziekenhuis

Elly over de grens

Regelmatig reizen onze collega`s naar het buitenland om daar als vrijwilliger of in een andere hoedanigheid een bijdrage te leveren op medisch gebied. Hier lees je hun ervaringen.

Ik ben Elly Hofstede, werkzaam in het LLZ als anesthesie assistent en sinds 2004 vrijwilliger bij stichting Interplast Holland.

Stichting Interplast Holland is een organisatie van vrijwilligers die als doel heeft om kinderen en jong volwassen met aangeboren en verworven afwijkingen gratis te opereren. Denk hierbij aan kinderen met een schisis, oftewel hazenlip of open verhemelte. Maar ook kinderen die ernstige contracturen hebben opgelopen door brandwonden. De stichting is volledig afhankelijk van donaties, de teamleden krijgen niet betaald en doen dit allemaal in hun eigen vrije tijd.

Gemiddeld zijn er vijf missies per jaar die twee weken duren. Een team bestaat uit meestal twee plastisch chirurgen, een anesthesioloog, twee OK assistenten en een anesthesie assistent. Samen met het personeel van het ziekenhuis waar wij te gast zijn proberen we zoveel mogelijk mensen te helpen. Alles bij elkaar opereren we gemiddeld zo’n 100 patiënten per jaar! Voor de ziekenhuizen die wij bezoeken zijn dit enorme aantallen. In deze klinieken worden vaak alleen maar spoed operaties gedaan.

De landen die ik tot nu toe heb bezocht zijn Uganda, Guinee Bissau, Indonesië, Tanzania en Burundi. Mijn eerste trip was samen met Gijs Witte, toentertijd anesthesioloog in het LLZ naar Uganda. Vol verbazing zag ik hoeveel er kan met weinig middelen. Het motto tijdens de missies is altijd: Keep it safe, keep it simple!

De eerste dag in het ziekenhuis draaien we poli. De hoeveelheid mensen die ons verwelkomen is vaak heel groot. De bezoekers worden door de plastisch chirurgen gezien. Als de plastisch chirurgen denken dat de afwijking te opereren is gaan ze door naar de anesthesioloog die uiteraard ook zijn/haar goedkeuring moet geven. Nog dezelfde dag wordt de OK in orde gebracht en het OK-programma voor de eerste week gemaakt. Op de tweede dag zijn we al aan het werk op de OK. Aan het eind van de dag bezoeken we de patiënten op de afdeling en de volgende dagen verlopen net zo.

Het bijzondere voor ons is natuurlijk dat je met aandoeningen krijgt te maken die we in Nederland eigenlijk niet tegen komen en dat we met eenvoudige middelen toch goede anesthesie kunnen geven. We werken heel veel met plaatselijke verdovingen en regionale blokken maar natuurlijk slapen onze kleine patiëntjes er ook bij.

Wat het extra bijzonder maakt is de dankbaarheid van de ouders. Vaak is de komst van een buitenlands team de enige mogelijkheid om hun kind te laten behandelen. Meestal is het niet alleen een financiële kwestie maar ook de afwezigheid van chirurgen die de techniek bezitten om de operatie uit te voeren.

Het is heerlijk om het werk waar je voor bent opgeleid te kunnen doen met een team van mensen die er allemaal evenveel plezier en voldoening aan beleven.

Met relatief eenvoudige middelen kunnen we voor een aantal mensen het verschil maken en daarom doe ik het graag! En je bent je er ook weer bewust van hoe ontzettend goed we het hebben in Nederland.

Meer informatie over Interplast Holland lees je hier >>