Haga Ziekenhuis

Jeff Dadema deelt zijn verhaal: "En dan ben je opeens hartpatiënt"

Het leven zit soms vol onverwachte wendingen. Jeff Dadema - een sportieve, fitte vijftiger - was vrijwel nooit ziek. Tot deze zomer, toen hij plotseling een openhartoperatie moest ondergaan. Op 12 juli kreeg hij drie bypasses, maar nu trekt hij weer vijf keer per week zijn hardloopschoenen aan.

Jeff: “Begin van de zomer kreeg ik het benauwd bij het hardlopen. Ik schonk er niet veel aandacht aan. Ik had tijdens de coronaperiode minder gesport en dacht dat het wel over zou gaan. Maar na de zevende of achtste keer, ging ik toch maar naar de huisarts. Die nam mijn klacht serieus en belde met de afdeling Cardiologie van het LangeLand. Twee dagen later kon ik op gesprek bij cardioloog Kenneth Tandjung. Hij vermoedde dat het om angina pectoris (hartkramp) ging en plande verschillende onderzoeken in.”


Snelle actie
“Ik kreeg eerst een CT-scan. In de dagen daarna zou bloedonderzoek plaatsvinden en een röntgenfoto worden gemaakt. Maar een dag na de CT-scan belde dokter Tandjung al. Hij zei: ‘Ik zie ernstige vernauwingen, dus ik wil liever niet nog twee weken wachten.’ De volgende dag zat ik weer in controle uit handen moest geven” zijn spreekkamer. Hij draaide er niet omheen: de kransslagaderen waren op twee plekken voor 70 procent vernauwd en één vernauwing zat op een hele vervelende plek. Precies daar waar de kransslagader zich splitst in twee takken die naar de linkerkant van het hart leiden. Ik schrok, maar vond het tegelijkertijd prettig dat hij zo duidelijk was. Alles wees erop dat
een bypassoperatie nodig was.”

Katheterisatie
“Omdat een CT-scan soms een vertekend beeld geeft, volgde een hartkatheterisatie. Daarbij wordt een dun slangetje in de bloedvaten gebracht, zodat je de binnenkant van de bloedvaten kunt bekijken. Dat is een dagopname met plaatselijke verdoving. Van tevoren kreeg ik voorlichtingsmateriaal waarin ook de mogelijke complicaties staan beschreven. Dat zijn er nogal wat: een hartinfarct, een herseninfarct, nierfalen. Echt allemaal hele ernstige dingen. Ik vond het doodeng. Het personeel in de hartkatheterisatiekamer was heel begripvol en het
ging allemaal heel relaxed. Dokter Tandjung voerde zelf de katheterisatie uit, dat was prettig. Direct na de ingreep bekeken we samen de foto’s en die bevestigden het beeld van de CT-scan: bypasses waren noodzakelijk.”

Samenwerking met hartteam Haga
“Daarna nam het hartteam van het HagaZiekenhuis in Den Haag het over. Dat gebeurde allemaal binnen een paar weken. Door de stress was ik ondertussen vijf kilo afgevallen. Ik maakte me grote zorgen over mogelijke complicaties, een losgeschoten bloedpropje of iets anders dat blijvende schade kan veroorzaken. Ik had me behoorlijk verdiept in de materie en gelezen wat er allemaal mis kon gaan. Ik ben iemand die graag de touwtjes in handen heeft, maar hier had ik totaal geen controle over. Ik vroeg of ik de chirurg kon ontmoeten die mij zou opereren. Dat gesprek gaf me meer vertrouwen door de gedetailleerde manier waarop hij over de ingreep sprak. Hij stelde mij gerust en zei: ‘Je bent jong, fit en hebt geen onderliggende medische problemen. Dus ik verwacht absoluut geen complicaties.’ Er zat niets anders op dan het maar los te laten. Misschien was dat nog wel het moeilijkste van alles. Veel dingen in het leven kun je zelf beïnvloeden door de keuzes die je maakt. Maar in dit geval moest ik de controle uit handen geven.”

De operatie
“Bij een bypassoperatie worden een of meerdere (in mijn geval drie) omleidingen gemaakt met bloedvaten elders uit het lichaam. Om bij het hart te komen, zaagt de chirurg het borstbeen doormidden. Een pittige operatie die zo’n 4 uur duurt. Ik werd op maandag rond 13.00 uur de OK binnengereden en het eerste wat ik me daarna herinner is dat ik om 03.00 uur ‘s nachts wakker werd op de intensive care. De operatie was vlekkeloos verlopen. In de loop van de ochtend werd ik losgekoppeld van de bewakingsapparatuur en naar de verpleegafdeling gebracht. De dag na de operatie zat ik rechtop, de tweede dag mocht ik al stukjes lopen. Tijdens de operatie liggen je longen een tijdje stil. Het voelt alsof ze worden afgeknepen, waardoor je oppervlakkig gaat ademen. Daarom moest ik veel ademhalingsoefeningen doen met een Triflow (ademvolumemeter). Na een paar dagen werd ik overgeplaatst naar het LangeLand om verder aan te sterken en op zaterdag kon ik alweer naar huis.”

Revalidatie
“Na een week mocht ik buiten wandelen en na 4 weken liep ik alweer zo’n 5 tot 10 kilometer per dag. Toen ik na 6 weken weer mocht fietsen en autorijden had ik mijn vrijheid terug. In september startte ik met het revalidatietraject bij Basalt, waarbij je onder begeleiding een gericht trainingsprogramma volgt om weer conditie op te bouwen. Het gaat heel goed: ik werk weer volledig, ik loop bijna elke dag hard en heb het vertrouwen in mijn lichaam weer helemaal terug. Ik ben ontzettend blij met het snelle en adequate handelen van zowel mijn huisarts als het team van cardiologen. Ik houd wel medicatie en let tegenwoordig nóg beter op mijn voeding. Maar daar valt goed mee te leven.”

Foto: Studio Oostrum fotografie + film