;
Denk hierbij aan acute benauwdheid, ernstig bloedverlies, hartinfarct, bewusteloosheid en ernstige ongevallen.
U kunt 24 uur per dag terecht bij de spoedeisende hulp (SEH) van het LangeLand Ziekenhuis op de Toneellaan 1.
Voor hulp en medicijnen buiten kantoortijden:
Toneellaan 1
2725 NA Zoetermeer
Postbus 3015
2700 KJ Zoetermeer
info@llz.nl
Europaweg 151
2711 ER Zoetermeer
info.huidkliniek@langeland.nl
Borstkanker: je wilt het zo snel mogelijk ontdekken. Maar waar moet je precies op letten en wat kan je doen áls je iets verdachts ziet of voelt? We vroegen het aan Andrea Wijnen, verpleegkundig specialist borstzorg in het LangeLand Ziekenhuis.
“Door alert te zijn op veranderingen in je lijf. Daarom is het zo belangrijk om je lichaam goed te kennen, zodat je symptomen kunt zien of voelen. Denk aan een ingetrokken tepel, een huidbeschadiging of een knobbeltje. Ook een verandering van de vorm of grootte van de borst kan een teken zijn. De bovenstaande afbeelding laat meer symptomen van borstkanker zien.”
“Nee, maar er zijn wel factoren die de kans op borstkanker verkleinen. Gezond eten, voldoende bewegen en voorkomen van overgewicht: dát zijn belangrijke pijlers om de kans te verkleinen. Gebruik van veel alcohol vergroot juist de kans op borstkanker. Alleen weten we niet vanaf hoeveel drankjes dat zo is. Ook erfelijkheid kan een rol spelen, iets waar je helaas geen invloed op hebt.”
“Maak dan een afspraak bij de huisarts. Hij of zij bepaalt of een doorverwijzing naar een borstzorgspecialist nodig is. Veranderingen in je borst of tepel wijzen gelukkig niet altijd op borstkanker. Het kan bijvoorbeeld ook gaan om een goedaardige aandoening. Bij twijfel is mijn advies om altijd naar de huisarts te gaan. Want hoe eerder je borstkanker ontdekt, hoe beter deze te behandelen is. Gelukkig is de kans op genezing in de loop der jaren flink verbeterd!”
Foto: Borstkankervereniging