Haga Ziekenhuis

"Onze Spoedeisende hulp is er voor alle acute zorg en heeft voldoende capaciteit."

Onze ziekenhuizen zijn op dit moment meer afgesloten voor de buitenwereld dan ooit, als gevolg van het coronavirus. Reden temeer om onze verhalen te vertellen. Wat gebeurt er op de afdelingen die nu te maken krijgen met twee soorten patiënten: mensen mét en zonder (verdenking op) corona? Hoe verloopt alles voor onze patiënten die nu zijn aangewezen op ziekenhuiszorg? En hoe ervaren onze collega's de uitdagingen van deze onverwachte periode? Poortarts Joren Verhoog geeft ons graag een kijkje achter de schermen van onze Spoedeisende hulp.

Poortarts Spoedeisende Hulp LangeLand Ziekenhuis Joren Verhoog

“Ik voel me af en toe nog wel een broekie,” zegt Joren Verhoog (26), sinds januari van dit jaar poortarts bij onze Spoedeisende hulp. “Zeker wanneer ik tegen best heel ervaren verpleegkundigen moet zeggen wat het behandelplan is voor een patiënt. Dat is voor mij nog steeds even wennen, maar het lukt steeds beter. En dat wennen geldt andersom vast ook. Maar het komt vaker voor dat hier jongere artsen werken, omdat ze vanwege hun opleiding ook meestal niet hun hele carrière blijven.

Wat doet een poortarts precies?

Het komt erop neer dat je arts-assistent bent van de Spoedeisende Hulp. In de avond en nacht zijn we bij het LangeLand ook verantwoordelijk voor de patiënten die zijn opgenomen in het hele ziekenhuis. Je hoort dan tijdens de overdracht welke patiënten mogelijk nog aandacht nodig hebben. Wij mogen hier dus ook zelf patiënten zien voor specialismen zoals cardiologie en chirurgie. Zo maak ik uitvoerig kennis met alle mogelijke specialismen en kan ik uiteindelijk mijn eigen specialisatie bepalen.

Je had toen je begon in januari nog geen idee wat je een paar maanden later te wachten stond op de Spoedeisende hulp.

Nee, dat klopt, als je doelt op het coronavirus. Gelukkig had ik vorig jaar al vier maanden stage gelopen bij deze Spoedeisende hulp. Daardoor ging het inwerken vrij vlot. En ik merk dat ik nu al als ervaren poortarts gezien word.

Voelt het ook zo, dat je inmiddels genoeg ervaring hebt om jouw rol te vervullen?

Ja, maar er zijn altijd dingen die wel spannend blijven. Gelukkig heb je daarvoor natuurlijk overdag en ’s avonds altijd een supervisor. En in de nacht overleg je dan met de specialisten, die bel je dan uit bed :)

Je hebt gisteren dienst gehad. Hoe was je dag?

Het was zowaar echt druk. De afgelopen drie weken waren vooral druk vanwege de organisatorische kant: we hebben veel veranderingen doorgevoerd in protocollen, maar ook bij het scheiden van de Spoedeisende hulp in twee delen: één voor patiënten met verdenking op corona en één voor de reguliere patiënten.

Gisteren werden er veel patiënten tegelijk aangekondigd door hun huisarts en de ambulance. Het is dan altijd een beetje spannend hoe stabiel iemand met verdenking covid-19 naar het ziekenhuis komt. Maar gelukkig viel het wat dat betreft mee. Wel vergen deze patiënten voor mij meer tijd, omdat ik me steeds moet omkleden om te voorkomen dat ik eventuele besmetting zou meenemen naar mijn werkplek.

Heb je de indruk dat mensen nu minder snel naar de Spoedeisende hulp komen omdat ze bang zijn voor besmetting?

Ik krijg inderdaad wel die indruk. Er komen minder mensen met botbreuken en dat is nog te verklaren omdat er minder wordt gesport en er is minder verkeer. Maar dat kan geen reden zijn waarom er ook minder mensen komen met pijn op de borst of mogelijk een herseninfarct. Misschien zijn mensen dus inderdaad wat banger om te komen. Of ze bagatelliseren hun klachten omdat ze denken dat we te druk zijn, wat niet zo is.

Is er extra risico dat mensen op dit moment besmet worden bij de Spoedeisende hulp?

We hebben er alles aan gedaan om dat risico uit te sluiten. Zo hebben we twee aparte ingangen gecreëerd met een eigen hal, aanmeldbalie, wachtkamer en behandelkamers voor mensen mét en zonder verdenking op het virus. Die stromen zijn dus strikt gescheiden. Voor patiënten met verdenking op corona hebben we in no-time een extra CT-scan laten plaatsen. Dus ook voor dit onderzoek blijven beide groepen gescheiden. Ik ben er trots op hoe dit allemaal in zo’n korte tijd is gerealiseerd.

De ingangen van beide kanten zitten overigens dicht; iedereen meldt zich via de intercom. Zo kan er niemand per ongeluk de verkeerde ingang nemen en blijft de schone route voor reguliere patiënten ook echt schoon.

 

De deuren van beide Spoedeisende hulpen zijn gesloten, zodat de toegang veilig blijft. Via de intercom horen patiënten via welke ingang zij naar binnen kunnen. Joren draagt een foto van zichzelf zodat patiënten kunnen zien met wie zij te maken hebben. Dat maakt het contact wat persoonlijker. 

 

Welk traject doorloopt een patiënt met coronaklachten bij jullie?

Veel patiënten die bij ons binnenkomen hebben al meerdere dagen klachten. Als mensen al vier dagen klachten hebben kun je met een CT-scan redelijk betrouwbaar zien hoeveel schade er eventueel is in de longen. Na de scan controleert de verpleegkundige de hartslag, bloeddruk en zuurstofpercentage in het bloed. Ook wordt er bloed geprikt. Daarna spreekt een arts met de patiënt; deze luistert verder naar het hart en de longen, en kijkt bijvoorbeeld ook meteen naar de buik, omdat er altijd ook wat anders aan de hand kan zijn. Het is belangrijk om een brede blik te houden en niet alleen door een ‘coronabril' te kijken.

Lukt het goed om patiënten comfortabel te krijgen?

Het verschilt heel erg hoe mensen eraan toe zijn. Sommigen zijn heel benauwd of vermoeid: zij krijgen extra zuurstof via een slangetje in de neus, of als ze nog meer nodig hebben een heel masker. Daarmee wordt het meestal al wel een stuk comfortabeler. Mensen die al longproblemen hadden krijgen soms ook nog medicijnen met een pufje. We hopen dat daardoor de luchtwegen wat meer open gaan staan.

Ben je bang om zelf corona te krijgen?

In alle eerlijkheid wel een beetje. Dat komt natuurlijk ook omdat je in het ziekenhuis van alle ziektes wel de hevigere vormen ziet. Maar het houdt me niet tegen om mijn werk te doen. Gelukkig hebben de meeste mensen niet zoveel klachten dat ze naar het ziekenhuis moeten komen.

Vind je het emotioneel zwaar om in deze tijd dit werk te doen?

Deels wel. Als je erover nadenkt dat het voorkomt dat patiënten minder tot geen visite kunnen krijgen, dat ze zich soms eenzaam gaan voelen, dat sommigen zelfs alleen of in het bijzijn van een verpleegkundige of dokter sterven….het is bizar dat dat gebeurt. Daar word ik wel verdrietig van en dat mag denk ik ook. Het is goed om je er bewust van te zijn wat het losmaakt bij alle betrokkenen, zonder het teveel mee naar huis te nemen.

Wat goed geregeld is: we hebben op de spoedafdeling nu ook een buddysysteem, waarbij we elkaar met twee of drie anderen een beetje in de gaten houden.

Ik vind het al met al ook een heel bijzondere tijd om juist nu hier als arts te mogen werken.

Hoe zou je de cultuur beschrijven van het LangeLand Ziekenhuis?

Ik denk dat ik van bijna alle specialisten nu de naam weet, en dat was zeker niet gebeurd in een groter ziekenhuis. En dat wil wat zeggen, want ik ben niet zo goed met namen. Het maakt ook wel dat ik hen gemakkelijk weet te vinden wanneer dat nodig is voor een patiënt. En daardoor is voor de patiënt ook weer snel de juiste expertise beschikbaar.

Wil je tot slot nog wat kwijt aan de lezers van dit verhaal?

Bescherm jezelf en je naasten, dus houd je goed aan de regels. Daarnaast wil ik graag kwijt dat we een spoedeisende hulp zijn voor alle problemen. Mensen hoeven zich niet bezwaard te voelen om zich via huisarts of 112 te melden met andere klachten dan die bij het coronavirus passen. We hebben genoeg capaciteit en zo nodig zorgen we ervoor dat een patiënt op een andere plek in het ziekenhuis de zorg krijgt die deze nodig heeft.

Dus als patiënt ben je op dit moment prima af in het LangeLand?

Wat mij betreft was je als patiënt ook vóór de coronacrisis prima af in het LangeLand, maar nu zeker ook!"

Interview: Liesbeth van Houten, afdeling Marketingcommunicatie LangeLand Ziekenhuis

Foto's: Sicco van Grieken