Haga Ziekenhuis

Tips voor een goed gesprek met de arts

U herkent het vast: u bent de spreekkamer van de arts nog niet uit en u realiseert zich dat u een vraag vergeten bent te stellen. Of u kunt niet precies navertellen wat de dokter zei. Bij het LangeLand Ziekenhuis vinden we het goede gesprek tussen patiënt en dokter erg belangrijk. Om samen te beslissen welke behandeling het beste past. Daarom geven we u graag een paar slimme tips.

Een goede voorbereiding, is het halve werk
Dat geldt ook voor een gesprek met een arts. Een paar tips voor een goede voorbereiding:

 • Schrijf uw vragen van tevoren op. In uw telefoon, op papier of waar dan ook.
  Zo weet u zeker dat u niets vergeet.
 • Vindt u het lastig om die vragen goed te verwoorden? Misschien helpen deze 3 vragen u:
  Wat zijn mijn mogelijkheden?
  2. Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  3. Wat betekent dat in mijn situatie?
  Meer informatie over deze vragen vindt u op www.3goedevragen.nl.
 • Schrijf ook op wat u precies voelt, merkt of denkt bij uw klachten. Maakt u zich bijvoorbeeld ergens zorgen over? Hoe meer inzicht uw arts heeft, hoe beter.

Tips tijdens het gesprek

 • Goed om allereerst te onthouden: domme vragen bestaan niet. Geef het daarom altijd aan als u iets niet helemaal begrijpt en vraag gerust door. Het gesprek aan het eind samenvatten is ook altijd handig. Om te checken of u en uw arts dezelfde conclusie trekken.
 • Geef het aan als u ergens over twijfelt en waarom. Bijvoorbeeld als u denkt dat een knieoperatie niet bij u past, omdat u geen hulp heeft tijdens de revalidatie. We denken graag met u mee!
 • Maak een geluidsopname van het gesprek met uw zorgverlener, zodat u het later nog eens rustig terug kunt luisteren. Het is fijn als u dit van tevoren aangeeft bij uw arts.
 • Er zijn vaak hulpmiddelen. Zo vindt u op onze website bijvoorbeeld folders met meer informatie over behandelingen, onderzoeken en aandoeningen.

Na het gesprek

 • Verandert er iets? Heeft u nieuwe, andere vragen of heeft u zich bedacht? Neem gerust contact op met uw arts. Dat kan ook via de BeterDichtbij-app.