Haga Ziekenhuis

Verstandig genieten van de zon: bescherm uw huid

Het aantal mensen met huidkanker stijgt nog steeds. Door verstandig te genieten van de zon, kunt u zelf veel problemen voorkomen. Wij geven 5 tips zodat u veilig van het heerlijke weer kunt genieten.

Smeer met factor 30

Het lijkt misschien veel, maar mensen smeren zonnebrandcreme meestal minder dik dan zou moeten, dus factor 30 wordt voor alle huidtypen aangeraden. Factor 50 verhoogt de bescherming met een paar procent. Dat is niet heel veel, maar wel raadzaam als u een zeer gevoelige huid heeft of last heeft van andere huidproblemen.

Smeer op tijd

Wacht niet met smeren totdat uw huid rood is. Wees voorbereid en zorg dat u altijd een tubetje zonnebrand bij u heeft voor als u bijvoorbeeld onverwachts op het terras gaat zitten.

Smeren, kleren, weren

Onthoud het motto: ‘smeren, kleren, weren’. Smeer met factor 30. Draag een hoofddeksel wanneer u naar buiten gaat. Ontloop de zon door op het heetst van de dag onder een parasol te zitten. Let op dat kleding niet altijd genoeg bescherming biedt. Zwemmen in een dun wit t-shirt betekent bijvoorbeeld niet dat u de zonnebrandcrème kunt overslaan.

Al verbrand? Beperk de schade

Zorg dat uw verbrande huid niet meer in de zon komt en smeer andere delen van uw lichaam en gezicht alsnog in. Vochtinbrengende crème helpt bij het herstellen van de huid. Er zijn ook positieve signalen vanuit de wetenschap omtrent het effect van crèmes met anti-oxidanten.

Schakel op tijd een arts in

Het is lastig om huidkanker zelf te herkennen. Zit er langer dan een maand een plekje dat u niet vertrouwt, ga dan naar de dokter. Hetzelfde geldt voor moedervlekken die ineens opduiken, grillig van uiterlijk worden of gaan bloeden.

Meer lezen? Lees de laatste uitgave van InfoLand (zomer 2021) hier.