Haga Ziekenhuis

Nieuwsoverzicht

9 april 2018

Huisartsenbulletin april 2018

Boekje Neurologie in uitvoering

Recent is het boek “Neurologie in uitvoering” onder redactie van Bas de Bruijn verschenen. Bas de Bruijn is neuroloog en opleider neurologie in het HagaZiekenhuis. Het boek is primair bedoeld voor huisartsen uit de regio. Het is ingedeeld in twee delen, waarbij  het eerste deel een houvast biedt bij het lokaliseren van een neurologisch probleem en het verrichten van neurologisch onderzoek. In het tweede deel worden, aan de hand van casussen, de meest voorkomende neurologische ziektebeelden besproken.
Het kost 19,95 euro en is te bestellen via https://www.boekenbestellen.nl/boek/neurologie-in-uitvoering/25080 (ISBN 978-90-827821-0-3)


 

Nieuwe collega longarts Sarah van Oord

Sinds 12 februari versterkt Sarah van Oord ons team van longartsen. Sarah studeerde geneeskunde in Leiden en volgde aansluitend de opleiding tot longarts in het HagaZiekenhuis in Den Haag. Zij heeft bijzondere interesse in astma en COPD. Recent deed zij onderzoek naar ziekenhuisopnames bij COPD exacerbaties en de behandeling van astma tijdens de zwangerschap. Zij heeft daarnaast ervaring opgedaan met de behandeling van ernstig astma in het Nederlands Astma Centrum in Davos, Zwitserland. Binnenkort start zij in het LLZ een specialistische polikliniek Astma en Zwangerschap.

 

Verwijzing naar Interne Geneeskunde en MDL

Met het openen van de MDL-polikliniek in het LangeLand Ziekenhuis zijn er veel nieuwe plekken beschikbaar voor patiënten met echte MDL-problematiek. MDL-artsen uit zowel het HagaZiekenhuis als het Reinier de Graaf Ziekenhuis zijn werkzaam op deze polikliniek.

Met de komst van Dina Creemers, internist-infectioloog, is ook de wachttijd voor de polikliniek Interne Geneeskunde sterk teruggelopen. Patiënten kunnen op zeer korte termijn terecht, indien gewenst in overleg.

Wanneer u de verwijsboom in Zorgdomein juist doorloopt komen uw patiënten zo veel mogelijk terecht bij de internist met het juiste aandachtsgebied. Tevens heeft u in het overlapgebied tussen interne en MDL de mogelijkheid bij een langere wachttijd alsnog te switchen naar het specialisme met kortere wachttijd.

Ook voor de endoscopie is de capaciteit flink uitgebreid, zodat u ook daar uw patiënt op korte termijn kunt laten onderzoeken. Ook is er gestart met deelname aan het BVO coloncarcinoom.

Onze collega Martin Schipperus, internist-hematoloog, houdt voor patiënten met hematologische ziekten twee dagdelen per week spreekuur. Ook is hij zo nodig beschikbaar voor overleg, op dinsdag en vrijdag. Ook hier geldt dat, mits het stroomdiagram in Zorgdomein gevolgd wordt, patiënten direct naar hem kunnen worden doorverwezen.

Wij hopen op deze wijze de verwijsstromen zo goed mogelijk te leiden, en een optimale service en beperkte wachttijden te kunnen bieden.

 

Nieuws uit polikliniek Bergschenhoek


• Internist Florence Ekokobe heeft op vrijdagmiddag om de week spreekuur in polikliniek Bergschenhoek. U kunt hier ook een 24-uurs bloeddrukmeting afspreken.

• Longarts Joey Brahim heeft op woensdagochtend om de week spreekuur in polikliniek Bergschenhoek. Sinds maart 2018 heeft hij zijn spreekuur met een uur verlengd, zodat patiënten uit Lansingerland e.o. voor hun afspraak bij de longarts nog steeds in polikliniek Bergschenhoek terecht kunnen.

• Het spreekuuroverzicht met de laboratorium- en radiologietijden van polikliniek Bergschenhoek vindt u hier.

 

Infectiebarometer

Er is nog steeds sprake van een griepepidemie, maar deze neemt wel geleidelijk af.

Aantal tbc-patiënten in 2017 gedaald naar minder dan 800 patiënten

In 2017 daalde het aantal tbc-patiënten in Nederland voor het eerst sinds de eerste registratie in 1950 onder de 800 tbc-patiënten. 463 tbc-patiënten hadden longtuberculose, waarvan 203 de meest besmettelijke vorm (open tuberculose). Bij de overige 324 patiënten presenteerde de tbc zich buiten de longen. 74% is geboren in het buitenland, de top 5 bestaat uit Eritrea, Marokko, Somalië, Ethiopië en India.

Voor vragen kunt u contact opnemen met de dienstdoende arts-microbioloog, telefoon (079) 3464389.

 

Vorig bericht Volgend bericht