;
Denk hierbij aan acute benauwdheid, ernstig bloedverlies, hartinfarct, bewusteloosheid en ernstige ongevallen.
U kunt 24 uur per dag terecht bij de spoedeisende hulp (SEH) van het LangeLand Ziekenhuis op de Toneellaan 1.
Voor hulp en medicijnen buiten kantoortijden:
Toneellaan 1
2725 NA Zoetermeer
Postbus 3015
2700 KJ Zoetermeer
info@llz.nl
Europaweg 151
2711 ER Zoetermeer
info.huidkliniek@langeland.nl
6 februari 2017
Met trots kunnen we melden dat we ons voorbereiden op de komst van een nieuwe MRI (1,5 Tesla van Philips de Ingenia). Het voordeel van deze nieuwe MRI is dat deze aanzienlijk ruimer is, waardoor er minder mensen last hebben van claustrofobie. Deze mensen werden tot nog toe doorverwezen naar het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Ook is het met de nieuwe MRI mogelijk om vanaf september (na afronding van het opleidingstraject van de medewerkers) nieuwe onderzoeken uit te voeren, zoals onderzoek van de borsten of het hart, waarvoor mensen ook nu nog worden doorverwezen naar het Groene Hart Ziekenhuis.
Dankzij een tijdelijke mobiele MRI kunnen de huidige onderzoeken tijdens de verbouwing gewoon plaatsvinden.
Volgens planning nemen we de nieuwe MRI begin april in gebruik.
We vernieuwen bovendien de wachtkamers en de voorbereidingsruimte voor dit onderzoek. Ook voor ons MRI-onderzoek geldt dus: we zijn steeds beter dichtbij!
(Bijdrage van Nicole Zwaga, huisarts en wdh-coördinator)
De jubileumeditie van de vijfde Lange Landdag op 20 januari j.l. is goed bezocht door Zoetermeerse huisartsen en specialisten van het LangeLand Ziekenhuis. De locatie was heel toepasselijk de Kookstudio 25 in Rotterdam.
Binnen het thema Weten en eten volgden overdag ruim 45 huisartsen zeer inspirerende en goed gewaardeerde workshops. Het was een eyeopener om te zien hoeveel ‘suikerklontjes’ er in zogenaamde gezonde snacks blijken te zitten, verrassend hoe vaak we toch nog een blinde vlek hebben voor de DD coeliakie en zeer verhelderend om te zien welke voedingssupplementen of diëten al dan niet zinvol zijn bij artrose of jicht.
Bij de borrel sloten de specialisten aan waarna de artsen gezamenlijk aan de slag gingen bij de kookworkshops. Bij het koken, waar een beroep werd gedaan op samenwerking, bleken verborgen talenten te worden aangesproken. Ook de wijnproeverij bood verrassende inzichten!
Per gang werd het eten professioneel opgediend door de eigen groepen en in zeer ontspannen sfeer genuttigd. Het was, zo blijkt ook uit de evaluaties, een geslaagde dag.
We zijn alweer aan het brainstormen over een programma voor volgend jaar!
Goede diëtistische zorg kan cruciaal zijn voor een goed herstel. We breiden daarom deze zorg uit, samen met diëtiste Linda van Everdingen van diëtistenpraktijk Katinka de Nennie. Voorheen konden we alleen patiënten adviseren tijdens hun opname. Door de nieuwe samenwerking kunnen we ook nodige nazorg geven aan patiënten die alweer thuis zijn.
Deze zorg wordt vergoed vanuit de eerstelijn diëtetiek en vindt plaats op onze hoofdlocatie aan de Toneellaan. Om de behandeling vergoed te krijgen is een verwijzing noodzakelijk.
Mocht u hierover vragen hebben, neemt u dan contact op met Linda via l.vaneverdingen@dietistdenennie of (06) 237 69 819.
Onze neurologen stellen zich donderdag 9 maart graag aan u voor tijdens de volgende LangeLand Ontmoeting rondom het onderwerp:
Het neurologisch onderzoek in een duizelingwekkende vaart
Voor dit forum is accreditatie (2 punten) aangevraagd. Leerdoelen zijn het vergroten en actualiseren van kennis over:
• in enkele minuten beknopt uit te voeren neurologisch onderzoek door de huisarts
• de betekenis van afwijkingen in het neurologisch onderzoek
• perifere en centrale duizeligheid en alarmsymptomen bij duizeligheid (basale kennis)
• het uitvoeren van de Epley manoeuvre bij BPPD
Programma
17.30 inloop en lichte maaltijd
18.15 inleiding en toetsvragen
18.30 eerste ronde van parallelle sessies
19.15 koffiepauze
19.30 tweede ronde van parallelle sessies
20.15 afsluiting en bespreking toetsvragen
Dagvoorzitters zijn Irene Hagen, huisarts en Stas Zylicz, neuroloog. Wilt u meer informatie, mail dan naar huisartsen@llz.nl. De kosten bedragen € 45,- incl. btw.
U kunt zich aanmelden via huisartsen@llz.nl of via Intranet van de SGZ. Wilt u hierbij uw
BIG-registratienummer, eventuele dieetwensen en mailadres van uw voorkeur doorgeven?
We begroeten u graag op donderdag 9 maart!
Zaterdag 18 maart organiseert ons ziekenhuis weer een Open Dag, als afsluiter van de Week van Zorg en Welzijn. Op deze populaire dagen kunnen belangstellenden een kijkje nemen achter de schermen van ons ziekenhuis. Vorig jaar bezochten een recordaantal van zo’n tweeduizend bezoekers ons ziekenhuis. Ook u bent natuurlijk van harte uitgenodigd, met kinderen, vrienden en/of familie. Bijna alle deuren zijn geopend tussen 10.00 en 15.30. Meer informatie over het programma vindt u op www.llz.nl.
Actuele infectieziekten informatie voor huisartsen. Deze maand:
- Influenza, actuele stand van zaken van de griepepidemie in Nederland
- Meer meldingen van invasieve meningokokkenziekten in 2016
- Legionella verheffing in december 2016
Griepepidemie in Nederland
De griepepidemie in Nederland is de achtste week ingegaan (boven de epidemische grens van 51 per 100.000). In de week van 16 tot en met 22 januari 2017 (week 3) werden 102 mensen op de 100.000 inwoners met griepachtige klachten gerapporteerd door de huisarts peilstations participerend in NIVEL Zorgregistraties eerste lijn.
In bijna de helft van de monsters die door huisartsen zijn afgenomen bij deze groep patiënten wordt het influenzavirus type A(H3N2) aangetoond. Het is bekend dat dit type virus vooral bij 65-plussers complicaties kan veroorzaken, vaak in de vorm van longontsteking.
De huisartsen zien inderdaad veel 65-plussers met longontsteking terwijl longontsteking bij kinderen van nul tot vijf jaar de laatste weken sterk is gedaald. Bij kinderen speelde in het begin van het winterseizoen het RS-virus een belangrijke rol.
In de media zijn berichten verschenen over grote aantallen oudere patiënten die wegens complicaties van griep in het ziekenhuis zijn opgenomen, waardoor een aantal ziekenhuizen zelfs een opname stop voor niet-ernstige patiënten heeft moeten instellen.
Op basis van de totale sterfte (alle doodsoorzaken) kan met statistische modellen worden geschat of er oversterfte is. De afgelopen weken was in Nederland de sterfte in de leeftijdsgroep 75 en ouder sterk verhoogd (ten opzichte van de sterfte die deze tijd van het jaar wordt verwacht). Influenza is een van de mogelijke oorzaken van oversterfte, maar deze kan ook worden veroorzaakt door de recente koude periode.
Tot nu toe lijkt het verloop van het griepseizoen erg op dat van het 2014/2015-seizoen, toen ook veel influenzavirus type A(H3N2) werd aangetoond. Het ECDC heeft op 25 januari 2017 een risicoanalyse over de ontwikkelingen van de griepepidemie in Europa beschreven. In een aantal landen zorgt de griep voor veel ziekenhuisopnamen van ouderen en sterfte. De situatie in Nederland past in dit beeld.
Bronnen: NIVEL, RIVM, sterftemonitoring, ECDC, CBS
Meer meldingen van invasieve meningokokkenziekten in 2016
In 2016 zijn er 151 patiënten met invasieve meningokokkenziekte gemeld, wat anderhalf keer meer is dan in de afgelopen vijf jaar (83 tot 117 patiënten per jaar). Deze toename wordt met name veroorzaakt door de sterke toename in meningokokkenziekte serogroep W.
Legionella verheffing in december
Het aantal meldingen van legionellose afgelopen december was hoger dan gebruikelijk. Tot nu toe werden 35 meldingen ontvangen met een eerste ziektedag in december 2016, waarvan 24 in Nederland werden opgelopen, acht in het buitenland en bij twee ontbreekt deze informatie nog.
De afgelopen vijf jaar had de maand december gemiddeld 17 meldingen, variërend van 11 tot 30. In december 2016 viel aanzienlijk minder regen dan gebruikelijk, dus hevige regenval is geen verklaring voor het hogere aantal meldingen. Wel was de gemiddelde temperatuur in december iets hoger dan gemiddeld; met 4,7 graden in de Bilt, vergeleken met gemiddeld 3,7 graden in de voorgaande jaren. Ook in de maand november was het aantal met 30 legionellose meldingen, waarvan 20 in Nederland opgelopen, hoger dan gebruikelijk.
Bronnen: RIVM, GGD Brabant Zuidoost, GGD West-Brabant, GGD Hart voor Brabant, GGD Twente
Diagnostiek naar Legionella pneumophila gebeurt d.m.v. Legionella sneltest in de urine en/of d.m.v. DNA-onderzoek (PCR) op respiratoir materiaal.
Voor vragen kunt u contact opnemen met de dienstdoende arts-microbioloog, telefoon (079) 3464389.
Ontvangt u dit bulletin liever op een ander mailadres? Geef het ons gerust door via huisarts@llz.nl!
Dit is een productie van de afdeling Marketingcommunicatie van het LangeLand Ziekenhuis. Vragen, opmerkingen of verbetersuggesties zijn welkom via communicatie@llz.nl.