Haga Ziekenhuis

Nieuwsoverzicht

6 september 2018

Huisartsenbulletin september 2018

Zorgpad COPD in samenwerking met Zorgcentrum Vivaldi

Samen met onze partners van Vivaldi hebben we een pilot Zorgpad COPD opgezet.

Patiënten die bij ons zijn opgenomen met een COPD-exacerbatie worden behandeld in het Zorgpad COPD. Als onderdeel van dit zorgpad kunnen ze aansluitend zes weken klinisch revalideren bij Vivaldi. Het doel hiervan is het terugdringen van heropnames in het ziekenhuis. Patiënten werken hier na de ziekenhuisopname onder professionele begeleiding aan:

- het opbouwen van conditie
- inhalatietechnieken medicatie
- ziekte-inzicht
- gezonde voeding
- preventie van een aanval

Uit de praktijk blijkt, dat deze onderwerpen langduriger aandacht vragen dan de vijf dagen die mensen op dit moment verblijven in het ziekenhuis. Dankzij deze samenwerking met Vivaldi vindt de revalidatie dichtbij huis plaats. De toegangstijd is bovendien zeer snel: over het algemeen kunnen patiënten hier direct aansluitend op hun opname in ons ziekenhuis terecht.


 
Emilie Weimar, chef de clinique Radiologie

Begin augustus startte onze nieuwe collega Emilie Weimar haar werkzaamheden als radioloog in ons ziekenhuis, voor een periode van in ieder geval vier maanden. Recentelijk kwam zij terug naar Nederland na een tweejarig fellowship neuro en hoofd-hals radiologie in Toronto, Canada. Daarvoor deed zij de opleiding radiologie in Amsterdam en geneeskunde in Rotterdam.

 


 
Snel terecht bij MDL poli

Goed om te weten: dankzij uitbreiding van onze afdeling MDL zijn de toegangstijden tot onze poli MDL zeer kort, vergeleken met die van de omliggende ziekenhuizen. Op dit moment kunnen ook nieuwe patiënten binnen enkele weken terecht. Dat geldt ook voor scopieën.

 


 
Positieve reacties op MKA-zorg in het LangeLand Ziekenhuis

Het gaat goed met de MKA-Zorg in het LangeLand Ziekenhuis. De poli loopt nu een jaar, naar grote tevredenheid. MKA-chirurg Saridin: “Vanaf dag één werken we met een vast team, dat helemaal op elkaar is ingespeeld. Zo houden we wachttijden laag en kunnen we steeds meer betekenen voor onze patiënten én voor andere specialismen.”

Zoetermeerders kunnen snel in hun eigen ziekenhuis terecht voor Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA). Gemiddeld staat daarvoor slechts een maand wachttijd.

Alle zorg onder één dak
“Regelmatig vragen andere specialismen ons om mee te kijken, zoals KNO of neurologie”, zegt Saridin. “Zij zien bijvoorbeeld patiënten met hoofd- of aangezichtspijn, waarvan zij de oorzaak niet kunnen achterhalen. In die gevallen verwijzen ze laagdrempelig door naar ons en onderzoeken wij de patiënt. De oorzaak blijkt dan bijvoorbeeld een ontstoken kies, kaakgewrichtsklachten of een ander ziektebeeld dat wij goed kunnen behandelen. Ook zien wij patiënten van bijvoorbeeld de interne geneeskunde of cardiologie, waarbij er nog geen oorzaak voor een infectie is gevonden. Deze, vaak zieke patiënten, kunnen op onze poli worden beoordeeld.”

MKA-zorg waardevolle aanvulling
Het afgelopen jaar heeft de polikliniek MKA in het LangeLand veel positieve reacties mogen ontvangen. “Samen met de andere specialismen zorgen we voor een compleet zorgaanbod”, vertelt Saridin. “Wij zijn er trots op onze zorg te verlenen in Zoetermeer en zo ons steentje bij te dragen aan de zorg die het LangeLand biedt.”


 
Lisette Hoekstra, chef de clinique Plastische Chirurgie

Lisette Hoekstra was eerst werkzaam als arts niet-in-opleiding-tot-specialist op de afdeling Heelkunde van het Slotervaartziekenhuis te Amsterdam. Hierna werd zij aangenomen voor een promotieonderzoek in het Chirurgisch Laboratorium van het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam.

Haar onderzoek naar de effecten van vena porta embolisatie heeft geleid tot haar proefschrift, getiteld Towards safer liver resections. In 2012 startte zij met de opleiding, waarbij zij twee jaar werkte op de afdeling Algemene Chirurgie van het Albert Schweitzer Ziekenhuis te Dordrecht. De opleiding Plastische Chirurgie rondde zij af in het Academisch Ziekenhuis Maastricht.

Lisette is momenteel actief betrokken op het gebied van de ontwikkelingen in de microvasculaire robotica. Hiervoor legde zij anastomoses aan met de micro surgical robot.

Per 1 oktober komt zij het plastisch chirurgisch team in het LangeLand Ziekenhuis versterken. Goed contact met patiënten en collega’s zijn voor haar belangrijk. Lisette gaat zich richten op de algemene plastische chirurgie, in combinatie met mammachirurgie, dermato-oncologie, esthetische chirurgie en post-bariatrie.

 

MRSA- en BRMO-screening na opname in buitenlands ziekenhuis

Een buitenlandse ziekenhuisopname is een belangrijke risicofactor voor dragerschap van resistente bacteriën zoals Methicilline Resistente Staphylococcus aureus (MRSA) en Bijzonder Resistente Micro Organismen (BRMO). Om de risico’s op verspreiding in ons ziekenhuis zo veel mogelijk te beperken nemen we verschillende maatregelen. Eén van die maatregelen is de MRSA- en BRMO-screening. Voor uw patiënt betekent dit dat we bij een opname of ingreep een aantal vragen stellen waarmee de risico’s op dragerschap van een resistente bacterie in kaart worden gebracht. Eén van die vragen is: “Bent u het afgelopen jaar in een buitenlands ziekenhuis behandeld?”
Wanneer deze vraag door uw patiënt met ja wordt beantwoord nemen wij een keel-, neus- en rectumkweek af. Het microbiologisch laboratorium controleert deze op MRSA en BRMO. Wanneer MRSA of BRMO wordt gevonden nemen wij hiervoor aanvullende maatregelen.
Om de opname of behandeling van uw patiënt zo spoedig mogelijk te laten verlopen kunt u vooraf aan het bezoek van uw patiënt aan ons ziekenhuis al kweken afnemen. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met de afdeling Infectiepreventie van het LangeLand Ziekenhuis via (079) 346 2519 of de medisch microbioloog via (079) 346 4389.
Informatie voor patiënten over de MRSA bacterie is te vinden onder de zoekterm MRSA op onze website www.llz.nl.

 


 
LangeLand Ontmoeting: herkennen van verdachte plekjes

Op donderdag 4 oktober aanstaande is er een LangeLand Ontmoeting met de maatschap Dermatologie, met als onderwerp: Het herkennen van verdachte plekjes.

Het is een zeer praktische avond waarbij veel patiënten aanwezig zijn die u kunt onderzoeken.

De avond duurt van 17.30 tot -20.30 en vindt plaats in Huidkliniek aan de Europaweg 151 in Zoetermeer. Uw inschrijving is welkom via huisartsen @llz.nl.

 

Risicoschatting van infecties tijdens de Hadj


Het ECDC publiceerde in augustus een update van de risicobeoordeling naar aanleiding van een casus in Engeland bij een inwoner van Saudi Arabië. Dit jaar was de hadj van 19 tot en met 24 augustus. De komende weken zullen er nog vele deelnemers uit Saoedi Arabië terugkomen naar Nederland. Daarom attenderen we u er op dat in de LCI-richtlijn de epidemiologische criteria voor een verdachte casus zijn aangescherpt, evenals het diagnostiek algoritme.

Bronnen: ECDC https://ecdc.europa.eu/sites/portal/files/documents/RRA-Severe-respiratory-disease-associated-MERS-CoV-22nd%20update-29-aug-2018.pdf, LCI richtlijn  mERS-Coronavius.

Diagnostiek naar MERS-coronavirus vindt alleen plaats in overleg met een arts-microbioloog. Een patiënt moet voldoen aan koorts met respiratoire symptomen in combinatie met verblijf in een gebied waar MERS-coronavirus opgelopen kan zijn, gedurende 14 dagen voor de aanvang van de symptomen.

Bron: ECDC, https://ecdc.europa.eu/sites/portal/files/documents/RRA-Mass-gathering-Saudi-Arabia-Hajj-10-Aug-2017.pdf, LCI richtlijn MERS-coronavirus

Vorig bericht Volgend bericht