
Wat heb ik?
Kinderen komen naar ons ziekenhuis om allerlei verschillende redenen. We vinden hier alles heel gewoon en we kijken nergens raar van op. We vinden maar een ding belangrijk en dat is dat jij de allerbeste hulp krijgt!
Gedrag
Ben je een beetje druk, praat je veel en/of ben je veel aan het wiebelen? Vind je het misschien moeilijk om je te concentreren of je aandacht ergens bij te houden? Of zit je niet lekker in je vel? De kinderarts kan samen met jou kijken of hij/zij jou kan helpen en of er een lichamelijk oorzaak te vinden is. Soms is er ook een psychologisch onderzoek bij de psycholoog nodig om onder andere te kijken naar de manier waarop jij informatie verwerkt. Alleen zo kunnen we tot een goede diagnose komen. En een goede diagnose is belangrijk om jou en je ouders de beste behandeling te kunnen bieden.
Hoofdpijn of achterlopen in ontwikkeling
Heb je last van hoofdpijn of ben je wat langzamer met je ontwikkeling? Of heb je wel eens last van staren en/of schokken in je lichaam of kun je niet altijd controle houden over je beweging? Het kan zijn dat je al klachten hebt vanaf babytijd of dat je later problemen hebt gekregen door bijvoorbeeld een ongeval. De kinderarts kan dan onderzoeken waar je klachten vandaan kunnen komen. Bijvoorbeeld met een filmpje van je hersenen of een lichamelijk onderzoek om zo te kijken waar je klachten vandaan komen.
Ademen
Heb je last van benauwdheid, hoesten, of heb je je ademhaling niet goed onder controle? Heb je klachten aan je keel, neus of oren? Of heb je vaak last van snot? De kinderarts kan kijken waar je klachten vandaan komen, hij/zij kan luisteren naar je longen of een longfunctie test laten uitvoeren. Soms komt het ook voor dat de Keel Neus Oor dokter meekijkt.
Voeding of naar toilet gaan
Reageer je niet altijd goed op voeding? Geef je bijvoorbeeld gemakkelijk over? Of heb je last van buikpijn en moeite om naar de wc te gaan? Ziet je ontlasting er raar uit of kan je je plas niet goed ophouden? Misschien kan de kinderarts je helpen. Hij of zij onderzoekt je buik, soms met een foto of een echo. Soms is er ook een bloedonderzoek nodig, en moeten we je prikken om bloed af te nemen. Dat doet een beetje pijn maar je krijgt een verdovingszalf. Het is zo voorbij.
Hormonen
Zou je graag groter of juist kleiner zijn? Misschien ligt het aan je hormonen. De kinderarts kan het onderzoeken, bijvoorbeeld door een foto te maken van je hand en kan de hormonen in je bloed laten bepalen. Met de foto van je hand bepaalt hij of zij de leeftijd van je botten. Of moet je heel veel plassen en heb je vaak dorst? Misschien is er ook bloedonderzoek nodig en moeten we je prikken om bloed af te nemen.
Huid
Heb je last van roodheid of uitslag op je huid? Is je huid heel droog of heb je last van jeuk? Misschien kan je kinderarts je helpen, bijvoorbeeld met een zalfje. Hij of zij hoeft daarvoor alleen maar heel goed naar je huid te kijken.