Haga Ziekenhuis

Nieuws

15 december 2022

HagaZiekenhuis en LangeLand samen verder: fusie definitief

Het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer en het topklinische HagaZiekenhuis in Den Haag gaan samen verder. Dat formele besluit is deze week genomen.

Fusie Hagaziekenhuis En Langeland Ziekenhuis 1200 X 628

Door de aanstaande fusie blijft er goede ziekenhuiszorg met hoog specialistische kennis en kunde dicht bij huis voor patiënten in Zoetermeer, Den Haag en omgeving. Daarnaast komt er binnen enkele jaren een modern ziekenhuisgebouw in Zoetermeer. De naam van het gefuseerde ziekenhuis wordt HagaZiekenhuis. De twee locaties gaan HagaZiekenhuis Den Haag en HagaZiekenhuis Zoetermeer heten.

Vanaf 1 januari 2023 werken de beide locaties samen alsof ze één organisatie zijn. De afspraken die hierover gemaakt zijn met zorgverzekeraars en banken, worden vanaf volgend jaar uitgevoerd. Belangrijkste doel is dat de twee ziekenhuislocaties samen goede zorg blijven leveren voor huidige en nieuwe patiënten.

Op 1 maart fuseren het HagaZiekenhuis en het LangeLand Ziekenhuis juridisch. Er worden geen gedwongen ontslagen verwacht door de fusie. Het tekort aan (zorg)personeel is en blijft een grote uitdaging. Daarom doen de ziekenhuizen er alles aan om het huidige zorgpersoneel te behouden. Het kan wel zo zijn dat sommige functies veranderen.

Nog weinig veranderingen voor patiënten

Op korte termijn verandert er weinig voor patiënten. Zij kunnen terecht in het ziekenhuis van hun keuze. Op de langere termijn wijzigt het zorgaanbod op beide locaties. Sommige behandelingen gebeuren dan op één locatie. Complexe operaties zijn bijvoorbeeld alleen nog in Den Haag, de meest voorkomende behandelingen blijven in Zoetermeer. De zorg wordt zo verdeeld dat de wachttijd zo kort mogelijk is voor patiënten. Dit past in het landelijke beleid van zorgconcentratie.

De komende maanden wordt op beide locaties gewerkt aan het samenvoegen van afdelingen. Vanaf medio 2023 zien patiënten in Zoetermeer ook aan de naamgeving dat het LangeLand Ziekenhuis en het HagaZiekenhuis zijn gefuseerd. Dan wordt de naamswijziging HagaZiekenhuis Zoetermeer doorgevoerd.

Raad van bestuur

De nieuwe organisatie krijgt in 2023 een nieuwe raad van bestuur. Tot 1 januari 2023 vormen de huidige interim-directeuren van het Haga en LangeLand (Norbert Hoefsmit en Pier Eringa) de raad van bestuur van de Reinier Haga Groep. Pier Eringa vertrekt per 1 januari 2023 waarna Norbert Hoefsmit de bestuursvoorzitter is. De raad van toezicht, die per 14 december volledig is vernieuwd, gaat in 2023 op zoek naar nieuwe leden voor de raad van bestuur van het HagaZiekenhuis. De Reinier Haga Groep houdt op de fusiedatum 1 maart 2023 op te bestaan.

Meer informatie

Patiënten en andere belangstellenden kunnen nieuws en ontwikkelingen over de fusie vinden op de website >> Hier vindt u ook antwoorden op veelgestelde vragen.

Vorig bericht Volgend bericht