;
Denk hierbij aan acute benauwdheid, ernstig bloedverlies, hartinfarct, bewusteloosheid en ernstige ongevallen.
U kunt 24 uur per dag terecht bij de spoedeisende hulp (SEH) van het LangeLand Ziekenhuis op de Toneellaan 1.
Voor hulp en medicijnen buiten kantoortijden:
Toneellaan 1
2725 NA Zoetermeer
Postbus 3015
2700 KJ Zoetermeer
info@llz.nl
Europaweg 151
2711 ER Zoetermeer
info.huidkliniek@langeland.nl
24 mei 2019
Samenwerking kaderhuisarts en orthopeden voor de beste beweegzorg
Met ingang van 24 mei kunnen patiënten met klachten aan het bewegingsapparaat terecht op het spreekuur van een nieuwe, gespecialiseerde huisarts: de kaderhuisarts bewegingsapparaat (kba). Dit is een huisarts die twee jaar extra opleiding heeft gevolgd en dus extra kennis heeft over het bewegingsapparaat. Huisartsen in Zoetermeer en Benthuizen kunnen patiënten met klachten aan bijvoorbeeld schouder, knie of heup, doorverwijzen naar de kaderhuisarts.
Vaak kan de huisarts patiënten met klachten aan het bewegingsapparaat zelf behandelen of doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Toch komt het ook regelmatig voor dat de klachten blijven aanhouden of dat niet helemaal duidelijk is wat de oorzaak is van de klacht. De kaderhuisarts bewegingsapparaat kan juist dan een belangrijke aanvullende rol hebben. Hij kan collega-huisartsen adviseren over de juiste diagnose en behandeling. Het spreekuur vindt wekelijks plaats op vrijdag op de locatie van de Huisartsenpost Zoetermeer (achterzijde LangeLand Ziekenhuis, Brechtzijde). Darian Shackleton begint met het wekelijkse spreekuur, later gaat ook collega Just Hofmans spreekuur houden. Het spreekuur is opgezet in samenwerking met het LangeLand Ziekenhuis en wordt deels gezamenlijk met een orthopeed gehouden.
Alleen na verwijzing
Patiënten kunnen alleen na verwijzing door de huisarts naar het spreekuur van de kaderhuisarts. Meestal is één consult bij de kaderhuisarts genoeg. Soms kan het zijn dat hij tijdens het eerste consult oordeelt dat het nodig is om de patiënt nog een keer terug te laten komen voor een gezamenlijk consult van de kaderhuisarts en de orthopeed. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er extra expertise nodig is voor het stellen van een juiste diagnose. De orthopeed schuift dan aan bij het spreekuur van de kaderhuisarts. Na maximaal twee consulten bij de kba komt de patiënt weer terug bij de eigen huisarts. De kaderhuisarts geeft zijn bevindingen door aan de huisarts van de patiënt en geeft als het nodig is advies voor verdere behandeling of doorverwijzing naar een andere zorgverlener.
Juiste zorg op de juiste plek
Het spreekuur van de kba is een voorbeeld van hoe zorgverleners in Zoetermeer daadwerkelijk stappen zetten om de juiste zorg op de juiste plek te bieden en als zorgpartijen goed met elkaar samen te werken. De juiste zorg op de juiste plek is een landelijk initiatief om de zorg in de toekomst betaalbaar en toegankelijk te houden. Dat betekent zorg dichtbij huis leveren als het kan, alleen in het ziekenhuis als het moet en ook meer samenwerking tussen zorgprofessionals onderling.
Darian Shackleton: “Alle huisartsen in Zoetermeer kunnen naar ons spreekuur verwijzen. Het is uniek dat bijna alle huisartsenpraktijken in Zoetermeer daadwerkelijk van deze mogelijkheid gebruik willen maken voor hun patiënten. Bovendien zijn we blij met de samenwerking met de orthopeed. Door deze samenwerking leren we van elkaar en kunnen we samen goed kijken op welke plek de patiënt de juiste zorg krijgt”. Orthopeed Paul Langendijk vult aan: ”Zeker met het oog op de komst van het nieuwe Orthopedisch Centrum in Zoetermeer is samenwerking tussen de partijen belangrijk – dat doen we onder andere met dit project.”
*Op de foto vlnr: Just Hofmans (kaderhuisarts), Paul Langendijk (orthopeed LLZ) en Darian Shackleton (kaderhuisarts)