Nieuws
5 oktober 2021
NOK en LangeLand pakken samen wachtlijst obesitaspatiënten aan
De Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) en het LangeLand Ziekenhuis slaan de handen ineen om de operatiecapaciteit te vergroten voor obesitaspatiënten. Zo verkleinen ze samen de lange wachtlijsten, die in Midden-Nederland en de Randstad zijn ontstaan door de coronapandemie. Het LangeLand zorgt voor compleet ingerichte operatiekamers en de zorg rondom de opname, de NOK voert de operaties uit.

“Mensen met overgewicht lopen meer risico op een ernstiger verloop van een COVID-19-infectie en daarom is deze stap erg belangrijk,” aldus Kobus Dijkhorst, directeur van de NOK. In de afgelopen periode is de reguliere zorg noodgedwongen afgeschaald. Daardoor zijn ook maagoperaties uitgesteld, die horen bij een speciaal obesitas behandeltraject. Tegelijkertijd is de noodzaak om ernstige obesitas aan te pakken door het coronavirus juist toegenomen.
Egbert Broers, lijnmanager bij het LangeLand: “Dankzij een grote gedrevenheid van beide partijen, hebben we alles binnen zeer korte tijd geregeld. Daar zijn we trots op. Want zo zorgen we er samen met de NOK voor dat mensen met ernstige obesitas de zorg krijgen die ze nodig hebben. Ons ziekenhuis – met een breed aanbod aan planbare basiszorg – is zeer geschikt voor de nodige behandelingen. Daarom zijn deze patiënten bij ons van harte welkom.”
“We kunnen nu 900 extra patiënten per jaar opereren”
Kobus Dijkhorst vult aan: “We zien een enorme toename van het aantal mensen met ernstige obesitas dat zich wil laten behandelen, onder andere door de coronapandemie. Steeds meer mensen zijn ervan doordrongen dat overgewicht het risico op ernstige complicaties bij een coronabesmetting enorm vergroot. Door de samenwerking met het LangeLand Ziekenhuis kunnen we nu 900 extra patiënten per jaar opereren. Hiermee dringen we de opgelopen achterstand fors terug.”
Aangepaste werkwijze van de NOK
Om de obesitaszorg door te laten gaan, heeft de NOK haar werkwijze vanwege het coronavirus aangepast. Bijvoorbeeld door het openstellen van telefoonnummers en interactieve webinars of online sessies te organiseren. Om te toetsen of mensen in aanmerking komen voor de behandeling en hen uitgebreid te informeren.