Haga Ziekenhuis

Nieuws

15 november 2021

Patiëntveiligheid op SEH door medicatiecheck nog beter

Het LangeLand Ziekenhuis heeft een mooie stap genomen om de patiëntveiligheid op de Spoedeisende Hulp (SEH) te verbeteren. Want alle patiënten die daar binnenkomen en die we klinisch opnemen, krijgen sinds 1 november 2021 meteen een medicatie-intake.

Langeland Ziekenhuis Voorkant

Dat betekent dat de apothekersassistent op de SEH inventariseert welke medicijnen de patiënt gebruikt. Eerder vond die check pas plaats op de verpleegafdeling. Deze nieuwe manier van werken verhoogt de medicatie- en patiëntveiligheid en bespaart tijd.

Extra aandacht voor ouderen
Vooral voor kwetsbare groepen, waaronder ouderen, is die medicatie-check erg belangrijk. Zo gebruiken veel ouderen dagelijks vijf of meer verschillende medicijnen en komen regelmatig terug in het ziekenhuis. Door een goed overzicht van het medicatiegebruik, kunnen we aan deze patiënten nog beter en sneller acute zorg verlenen. Daarnaast verkleint dit de kans op medicatiefouten.

Tijd is kostbaar
Doordat de apothekersassistent de inventarisatie al op de SEH doet, scheelt dat de artsen en verpleegkundigen op de SEH en de andere afdelingen veel tijd. Zij hoeven die gegevens niet meer te verzamelen. En die tijd kunnen de zorgverleners goed gebruiken, zeker gezien de extreem drukke periode door corona. Ook kunnen ze zo sneller schakelen. Denk aan het direct bijstellen van medicatie, als dat nodig is.

Goed nieuws dus en dat in de week van de patiëntenveiligheid!

 

Vorig bericht Volgend bericht