Haga Ziekenhuis

Nieuws

27 september 2018

Persoonlijk plan vermindert valrisico

Bent u gevallen en moest u daarvoor een arts bezoeken? Of bent u meer dan twee keer gevallen in een jaar? U bent dan - met een verwijzing van uw huisarts – van harte welkom bij de valpolikliniek van de vakgroep Geriatrie van het LangeLand Ziekenhuis. Hier brengen een klinisch geriater en een fysiotherapeut uw valrisico in kaart en maken zij voor u een persoonlijk behandelplan. Hiermee verkleinen we samen de kans dat u nog vaker valt.

Knipsel.PNG

Met de jaren verminderen ons uithoudingsvermogen en onze spiermassa. En dit vergroot de kans op vallen. De laatste jaren zien we dat dit steeds vaker voorkomt, met name bij mensen die thuis wonen.

Gericht behandelplan

Veel mensen, die vervolgens op de Spoedeisende Hulp komen, hadden daarvoor al aantoonbaar verhoogd risico om te vallen. Onze valpolikliniek streeft ernaar om dit risico te verlagen. Patiënten krijgen een gericht behandelplan, met bijvoorbeeld een beweegprogramma, suggesties voor het aanpassen van de woning, passender medicatie, extra vitamine D of verbeteren van het gezichtsvermogen.

Samenwerking

Daarnaast heeft het LangeLand Ziekenhuis een valpreventie-geriatrie netwerk opgericht. Binnen dit netwerk werkt het ziekenhuis samen met fysiotherapeuten en ergotherapeuten uit Zoetermeer met specifieke kennis over ouderen en valpreventie. Hierdoor is de samenwerking met deze zorgverleners een stuk verbeterd. Ook kunt u met een verwijzing voor fysio- en of ergotherapie makkelijk doorstromen naar de eerste lijn en profiteert u van optimale informatie overdracht.

 

De Stichting VeiligheidNL vraagt speciale aandacht voor dit onderwerp tijdens de Valpreventieweek van 1 tot 8 oktober. Meer informatie vindt u op www.veiligheid.nl/valpreventie.

 

 

Vorig bericht Volgend bericht