Bel 112 bij een levensbedreigende situatie

Denk hierbij aan acute benauwdheid, ernstig bloedverlies, hartinfarct, bewusteloosheid en ernstige ongevallen

Acute hulp: belt u eerst uw huisarts

Voor hulp en medicijnen buiten kantoortijden

U kunt 24 uur per dag terecht bij de spoedeisende hulp (SEH) van het LangeLand Ziekenhuis op de Toneellaan 1 (079) 346 25 39

(079) 346 4333

Tjeerd Kuipersstraat 17
2662 GM Bergschenhoek
polibergschenhoek@llz.nl

Nieuws

7 september 2015

Vriendelijkheid voor senioren bekroond met keurmerk!

Zoetermeer vergrijst viermaal sneller dan landelijk gemiddeld. Deze bijzondere doelgroep krijgt dan ook al jarenlang extra aandacht binnen ons ziekenhuis. Dat blijkt onder andere uit goede toegankelijkheid, duidelijke informatie en speciale begeleiding bij kwetsbaarheden. Vier ouderenorganisaties hebben alle ziekenhuizen in Nederland gecontroleerd op hun zogenaamde ‘seniorvriendelijkheid’. We hebben hun strenge test glansrijk doorstaan en mogen dan ook vanaf vandaag tot onze trots hun keurmerk voeren.

SeniorFriendlyHospital

Onze speciale aandacht voor deze doelgroep blijkt onder andere uit:

  • Patiënten vanaf 70 jaar screenen we bij hun opname op mogelijke kwetsbaarheden, met het oog op de juiste begeleiding bij hun herstel.

 

 • Onderzoeken vinden zoveel mogelijk plaats op één dag, om onnodig reizen te voorkomen.
 • Bij gesprekken met oudere patiënten nodigen we ook een mantelzorger uit. Zoals bij iedereen geldt immers: twee horen meer dan één. Ook nemen we ruim de tijd voor goede uitleg over medicijnen.
 • Wie is opgenomen krijgt vaak te maken met verschillende artsen en verpleegkundigen. Om duidelijk te maken met wie onze patiënten te maken hebben, krijgen zij de namen van hun specialisten en de zaalarts op papier.
 • Bijzonder is ook het huiskamerproject: speciaal getrainde vrijwilligers nodigen patiënten uit voor activiteiten zoals gezamenlijk de krant lezen, actualiteiten bespreken, een spelletje doen of samen eten.
 • Voor wie beweging nodig heeft, bijvoorbeeld na een knie- of heupoperatie, kennen onze fysiotherapeuten een speciaal programma voor ouderen. Op de begane grond is hiervoor een zogenaamde loopschool ingericht.
 • Ouderen die op de eerste hulp zijn geweest en weer thuis zijn krijgen altijd een telefoontje om te bespreken hoe het gaat en of zij nog zorg nodig hebben.
 • We werken nauw samen met zorgpartners in de regio. Na ontslag uit ons ziekenhuis volgt voor wie dat nodig is een brief met geriatrische aandachtspunten voor eventuele thuiszorg, wijkverpleegkundige, huisarts of revalidatiekliniek.
 • Wie in een laatste levensfase verkeert krijgt alle aandacht en begeleiding van ons zogenaamde palliatieve team. Dit team is gespecialiseerd in onder meer pijnbestrijding, angstklachten en benauwdheid.
 • De inrichting van het gehele ziekenhuis is ‘seniorvriendelijk’. Buiten zijn er veilige zebrapaden en een beschutte plek om te wachten op vervoer. Op alle verpleegafdelingen hangen klokken die zowel de dag als de tijd duidelijk aangeven. We hebben een speciaal bed zodat patiënten die onrustig slapen toch veilig kunnen slapen. Verder is de wachtkamer van de polikliniek Geriatrie gezellig ingericht.
 • Wie binnenkomt in ons ziekenhuis krijgt desgewenst begeleiding van één van onze gastvrouwen. Zij begeleiden patiënten naar hun onderzoek of zorgen bijvoorbeeld dat er een taxi wordt gebeld.

We zijn trots op ons keurmerk en blijven ons graag en met extra aandacht inzetten voor veilige en toegankelijke zorg voor de senioren van Zoetermeer en omgeving!

Vorig bericht Volgend bericht
Logo Langeland

Het LangeLand Ziekenhuis gebruikt cookies om de site (beter) te laten werken. Lees meer informatie over dit onderwerp.

Doorgaan zonder cookies Accepteren