Haga Ziekenhuis

Verhalen van het LangeLand

Onder het motto 'Beter Dichtbij' nemen we je graag mee in de persoonlijke wereld van onze collega's en patiënten.

“We zijn ambitieus: we willen altijd mee met de nieuwste technieken."

Samen tegen darmkanker

Van darmkanker hoef je in principe niets te merken, maar dankzij het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt deze ziekte gelukkig steeds vaker in een vroeg stadium ontdekt. In dat geval staat een gespecialiseerd team darmkankerzorg voor u klaar voor de best mogelijke behandeling. Van het inwendig onderzoek tot de operatie.

lees verder →


"Bij de voetenpoli ben ik in goede handen"

Voetenpoli – alle zorg op één plek

In een woonkamer vol vakantieherinneringen voelt Ferry Crama (75) zich ondanks zijn fysieke beperkingen een blij mens. Al ruim 20 jaar is hij kind aan huis bij het LangeLand Ziekenhuis. De laatste 10 jaar bij de voetenpoli, vanwege slecht genezende voetwonden en twee teenamputaties.

lees verder →


Elly doet vrijwilligerswerk bij Interplast Holland

Elly over de grenzen

Regelmatig reizen onze collega`s naar het buitenland om daar als vrijwilliger of in een andere hoedanigheid een bijdrage te leveren op medisch gebied. Hier lees je hun ervaringen.

lees verder →


Radioloog Ypma: “Je laat iemand zo kort mogelijk in spanning over de uitslag. Zo verlenen we de juiste zorg op de juiste plek”

Mammapoli sneller en persoonlijker

Wie een afwijking voelt in een van de borsten, wil zo snel mogelijk weten of er reden is tot zorg. Voor nader onderzoek worden vrouwen daarom verwezen naar de mammapoli. Sinds oktober vorig jaar geeft een nieuwe werkwijze hen nog sneller duidelijkheid. Daardoor zitten patiënten zo kort mogelijk in spanning.

lees verder →


Internist-oncoloog van der Pas geeft uitleg over chemo- en hormoontherapie

Oktober borstkankermaand

Medische vooruitgang maakt steeds betere resultaten mogelijk bij de behandeling van borstkanker. Dat is fijn. Maar de behandelingen kunnen zwaar zijn. Daarom is het menselijk aspect zo belangrijk. Bij het LangeLand Ziekenhuis staat de vrouw centraal. Het borstkankerteam vertelt hoe zij het medische met het persoonlijke combineren.

lees verder →


Wondverpleegkundige Tonny de Groot vertelt over het multi-disciplinaire voetenteam

Voetenteam staat voor u klaar

Wondjes, we hebben ze allemaal wel eens. Meestal genezen die vanzelf, maar soms heeft ons lichaam daar moeite mee. Vooral de voeten hebben soms extra aandacht nodig. Want een wond die niet geneest, kan grote gevolgen hebben. Daarom staat het voetenteam klaar voor alle patiënten die extra zorg nodig hebben om wondjes te lijf te gaan.

lees verder →


Monique Meijer is Longverpleegkundige in het LangeLand Ziekenhuis

Thuismonitoring COPD-patiënten een succes

Zoetermeer heeft steeds meer mogelijkheden om de gezondheid van COPD-patiënten ‘op afstand’ in de gaten te houden. Door middel van de thuismonitoringstool SanaCoach hoeven patiënten minder vaak naar het ziekenhuis, krijgen ze meer regie én meer inzicht in hun eigen gezondheid. 1 februari dit jaar is de één jaar durende pilot voor thuismonitoring COPD gestart. Vorige week vond de eerste, tussentijdse evaluatie plaats. Patiënten, longartsen, longverpleegkundigen en huisartsen zijn positief. COPD-patiënt meneer Ronk deed mee: “Thuismonitoring is voor mij onmisbaar geworden. Ik zou niet meer zonder willen.”

lees verder →


Lidy Pronk coördineert ruim 70 vrijwilligers

Vrijwilliger aan het woord: Lidy Pronk

Elke dag verrichten vrijwilligers praktische hand- en spandiensten in het LangeLand. Zinvol werk dat het verblijf in ons ziekenhuis voor patiënten en verpleging aangenamer maakt.

Lidy Pronk (coördinator vrijwilligers) is de steun en toeverlaat van ruim 70 mensen die zich één of enkele dagdelen per week vrijwillig inzetten. Bijvoorbeeld op de Spoedeisende Hulp, in de ontvangsthal, op de verpleegafdelingen of in de huiskamer voor kwetsbare ouderen.

lees verder →


Koen Dudink kreeg een hersteloperatie

Huidkanker in het gezicht - dankzij hersteloperatie litteken amper zichtbaar

Wie hem aandachtig aankijkt, ziet iets bijzonders aan het gezicht van Koen Dudink. Slechts twee maanden geleden werd bij hem een huidkankerplekje verwijderd. Er ontstond een gat van 1,5 centimeter midden op zijn neus. Dankzij een hersteloperatie is het litteken echter nauwelijks zichtbaar.

lees verder →


Wie doet wat op de OK?

Meekijken op de OK

Het LangeLand heeft vijf operatiekamers (OK’s) die van maandag tot en met vrijdag vol in bedrijf zijn voor zowel planbare als spoedeisende operaties. In het weekend worden ze benut voor spoedeisende operaties. Samen met de naastgelegen afdelingen Holding en Recovery vormen ze het OK-complex. Dagelijks zijn hier zo’n 40 mensen aan het werk.

lees verder →


Revalidatiearts Jaap van Lotringen

MS-netwerkbijeenkomst “Cruciaal voor de zorgverlening voor MS-patiënten”

MS-patiënten komen bij veel verschillende zorgverleners doordat de ziekte invloed heeft op hun hele lichaam. Daarom zijn de vakgroepen Neurologie en Revalidatie van het LangeLand Ziekenhuis een MS-netwerkbijeenkomst gestart. Het doel? Zorgverleners van mensen met MS dichter bij elkaar brengen, zodat een sterk netwerk ontstaat. Zo wordt laagdrempelig contact tussen de eerste en tweede lijn gemakkelijker.

lees verder →


Patricia & Joaquin

Direct in contact met de arts, gewoon vanuit huis

Stel je voor: even een appje sturen aan uw arts met een vraag over medicijnen. Videobellen vanaf de bank om de uitslag van het bloedonderzoek te bespreken. Patricia Pavon en kinderneuroloog Liesl Rehbock doen dit al bijna drie jaar en zijn laaiend enthousiast.

lees verder →


IC-patiënt Hilleke

“Ze zijn met man en macht voor mij in touw geweest”

Op 24 november 2021 werd de 64-jarige Hilleke met ernstige benauwdheid opgenomen in het LangeLand Ziekenhuis. Corona vierde hoogtij en afdelingen lagen vol. Toch was voor Hilleke nog een plekje vrij op de IC van het LangeLand. Hier kreeg ze een levensreddende behandeling die normaalgesproken alleen in academische ziekenhuizen wordt gedaan. Hilleke: “Ze zijn met man en macht voor mij in touw geweest”

lees verder →


Uroloog Anne Figdor

"De zorg voor patiënten wordt beter als artsen actief kennis uitwisselen." - juli 2021

Wie een niersteen heeft gehad, loopt een reële kans dat het terugkomt. Door patiënten zo goed mogelijk te begeleiden is dat te voorkomen. Uroloog Anne Figdor introduceerde een nauwe samenwerking tussen specialisten binnen én buiten het LangeLand. Nierstenen komen steeds meer voor. In sommige delen van de wereld is sprake van een stijging van maar liefst 37 procent. Anne Figdor: “Dat komt omdat het met ons steeds beter gaat."

lees verder →


Geestelijk verzorger Annelies Hommens

"Elk mens heeft een uniek verhaal." - maart 2021

In gesprek gaan met een geestelijk verzorger? Dan moet je toch gelovig zijn? Dat lijken veel mensen onterecht te denken. Welk geloof, levensovertuiging of achtergrond een patiënt ook heeft, geestelijk verzorgers Annelies Hommens en Frank Kazenbroot bieden een luisterend oor. “Ik denk niet dat alle patiënten beseffen dat we er echt voor iedereen zijn. Wij luisteren altijd met respect, zodat we beter kunnen begeleiden”, vertelt de 39-jarige Annelies, die tevens dominee is.

lees verder →


Physician assistant Jaap Geerse

“Patiënten ervaren communiceren via Beter Dichtbij als extra service.” - januari 2021

“Ik werk steeds vaker met de app van Beter Dichtbij, en dat levert soms mooie momenten op”, zegt physician assistant Dermatologie Jaap Geerse. “Zo had ik laatst een patiënt van 93 jaar, die niet meer gemakkelijk naar mijn spreekuur kon komen. Samen met zijn kleinzoon heb ik de Beter Dichtbij app geïnstalleerd op zijn telefoon. Zo kon ik hem alsnog spreken en zien, terwijl hij rustig thuis kon blijven.”

lees verder →


Gastvrouw Geerte de Bruin

“Ik zie aan de lichaamshouding wie het even moeilijk heeft." - november 2020

"Je kind achterlaten voor een ingreep kan voor ouders heel belastend zijn. Ik heb op deze afdeling dan ook te maken met alle mogelijke emoties. En daarvoor probeer ik op zo’n moment wat steun te bieden,” zegt Geerte de Bruin. Ze werkt al zeven jaar als vrijwilliger op de afdeling Keel-, Neus-, en Oorheelkunde

lees verder →


CVA-patiënt Dave Kaas

“Mijn vrouw dacht dat ik een nare droom had.” - oktober 2020

“Op 5 januari ging ik rond middernacht naar bed. Een uur of twee later wilde ik eruit, maar kon ik me bijna niet bewegen. Het ging op een soort spastische manier. Mijn vrouw dacht eerst dat ik een nare droom had”, herinnert Dave zich. “Ik vroeg haar om de ambulance te bellen, die heel snel ter plaatse was. En omdat ik niet via de trap naar beneden kon, kwam ook de brandweer, die me via het raam naar buiten takelde.”

lees verder →


Recruiter Merel Luiten

“Je legt een rode loper neer voor je ziekenhuis." - augustus 2020

Op dit moment heeft elke gespecialiseerd verpleegkundige de keuze uit acht vacatures in het land. Zo groot is het tekort aan deze mensen in Nederland. Recruiter Merel Luiten zorgt ervoor, samen met een aantal collega’s, dat ze kiezen voor het LangeLand Ziekenhuis. En dat doet ze goed! Het ziekenhuis heeft in de eerste helft van 2020 weer bijna alle verpleegkundige vacatures kunnen vervullen.

lees verder →


Coronapatiënt Johan Harteveld

"Voor mijn vrouw was het zwaarder dan voor mij” - juli 2020

Johan Harteveld lag vijf en een halve week op onze Intensive Care met corona. Vier weken daarvan werd hij slapende gehouden, omdat hij  moest worden beademd. Daarna volgden nog twee weken op de verpleegafdeling en vijf weken voor revalidatie. Sinds twee weken is hij weer thuis en het gaat wonderbaarlijk goed met hem. “Als we gaan wandelen moet jij na vier kilometer afhaken”, zegt hij met een glimlach tegen zijn vrouw Lilian. “Dat is bluf”, antwoordt zij al even liefdevol.

lees verder →


Oncologieverpleegkundige Martien van der Lugt

“Chemokuren gingen veilig door tijdens de coronacrisis.” - juni 2020

Het LangeLand Ziekenhuis heeft tijdens de coronacrisis zoveel mogelijk reguliere, niet spoedeisende zorg uitgesteld. Dit was nodig vanwege het besmettingsrisico in het ziekenhuis. Normaalgesproken zijn hier immers veel extra kwetsbare mensen aanwezig. Maar niet alle patiënten kunnen het zich permitteren om hun behandeling uit te stellen. Dat geldt bijvoorbeeld voor wie een chemokuur nodig heeft. Tijdens de crisis is de zorg voor deze mensen in no time verhuisd naar onze locatie aan de Europaweg. Zo konden nagenoeg alle behandelingen gewoon doorgaan. En daar zijn we trots op, want dat was lang niet overal in het land het geval.

lees verder →


Poortarts Spoedeisende hulp Joren Verhoog

“Onze Spoedeisende hulp heeft voldoende capaciteit." - mei 2020

Wat gebeurt er op de afdelingen die nu te maken krijgen met twee soorten patiënten: mensen mét en zonder (verdenking op) corona? Hoe verloopt alles voor onze patiënten die nu zijn aangewezen op ziekenhuiszorg? En hoe ervaren onze collega's de uitdagingen van deze onverwachte periode? Poortarts Joren Verhoog geeft ons graag een kijkje achter de schermen van onze Spoedeisende hulp.

lees verder →


IC-verpleegkundige Anneke van Gestel

“Ik hoop dat ik heel veel mensen mag blijven opknappen.” - april 2020

De Intensive Care-afdeling van ons Zoetermeerse ziekenhuis is op dit moment meer afgesloten van de buitenwereld dan ooit. En dat terwijl juist daar zich het hart bevindt van onze zorg voor mensen die deze het allermeeste nodig hebben. IC-verpleegkundige Anneke van Gestel-van der Brink heeft tijd gevonden om ons te woord te staan over haar werk in deze enorm hectische tijd.

lees verder →