;
Denk hierbij aan acute benauwdheid, ernstig bloedverlies, hartinfarct, bewusteloosheid en ernstige ongevallen.
U kunt 24 uur per dag terecht bij de spoedeisende hulp (SEH) van het LangeLand Ziekenhuis op de Toneellaan 1.
Voor hulp en medicijnen buiten kantoortijden:
Toneellaan 1
2725 NA Zoetermeer
Postbus 3015
2700 KJ Zoetermeer
info@llz.nl
Europaweg 151
2711 ER Zoetermeer
info.huidkliniek@langeland.nl
Wanneer u last heeft van ongewild urineverlies kunt u een afspraak maken op het Bekkenbodemcentrum van het LangeLand Ziekenhuis. Het Bekkenbodemcentrum kunt u bereiken via routenummer 30/31 en is telefonisch bereikbaar via 079-346 2860.
Uit onderzoek blijkt dat één op de vier vrouwen in meer of mindere mate last van heeft van incontinentie. Het meest voorkomend is stressincontinentie, waarbij urineverlies optreedt bij buikdrukverhogende momenten zoals, hoesten, springen, lachen, tillen of sporten. Vrouwen met urge/aandrangsincontinentie moeten heel vaak naar het toilet, soms wel tot zestien keer op een dag. Bij het gevoel van aandrang moeten zij snel zijn. Ongewild urineverlies komt voor bij vrouwen van alle leeftijden, maar de klachten treden vooral op bij vrouwen met verzakkingen, na een bevalling of in de overgang.
In het Bekkenbodemcentrum werken de continentieverpleegkundigen (zie foto) nauw samen met gynaecologen en urologen. Voorafgaand aan uw eerste afspraak wordt u verzocht urine in te leveren en een vragenlijst en plaslijst in te vullen. Tijdens uw eerste afspraak wordt u ontvangen door de continentieverpleegkundige. Zij neemt uw klachten met u door en kan veel vragen beantwoorden en uitleg geven.
Vervolgens plant zij de afspraken in bij de uroloog en/of gynaecoloog. Als u last heeft van verlies van ontlasting, zorgt de incontinentie verpleegkundige voor een afspraak bij de chirurg die in deze problematiek gespecialiseerd is.
Uw tweede polikliniek bezoek
-Tijdens uw afspraak bij de gynaecoloog wordt de ligging en grootte van de baarmoeder beoordeeld (indien nog aanwezig) en gekeken naar eventuele verzakkingen van blaas, baarmoeder/ vaginatop of endeldarm. Om de inwendige vaginawand en de baarmoedermond te beoordelen wordt gebruik gemaakt van een passend spreidinstrument (zgn. ‘eendenbek’). De ernst en omvang van een eventuele verzakking wordt volgens een internationaal score systeem ingedeeld en vastgelegd. Als het nodig is wordt aanvullend nog een inwendige vaginale echo gemaakt.
-Tijdens uw afspraak bij de uroloog komt u met een volle blaas. Uw plast eerst in een speciale trechter, het patroon en het volume van de urinestraal worden gemeten. Vervolgens wordt met behulp van een echo op de onderbuik bekeken of de blaas leeg is. De uroloog voert vervolgens met behulp van een klein kijkinstrument (cystoscoop) een inwendig onderzoek van de blaas uit. Zo krijgt de arts een indruk van het type en de ernst van uw incontinentie en van de werking van het afsluitsysteem van uw blaas.
Uw derde polikliniek bezoek
U krijgt een afspraak bij de desbetreffende arts om een (eventueel al voorgestelde) behandeling te bespreken.
Na de onderzoeken van de uroloog en/of gynaecoloog vindt elke twee weken een Multi Disciplinair Overleg (MDO) plaats. Bij dit MDO zijn naast de uroloog, gynaecoloog en incontinentie verpleegkundige ook de chirurg en een (externe) bekkenfysiotherapeute aanwezig. Uw 3de poli bezoek wordt gepland na dit MDO.
Stressincontinentie:
Urge/aandrangsincontinentie:
Mw. M. van Hinsberg, continentieverpleegkundige
Mw. S. van der Wielen, continentieverpleegkundige
Dhr. P. Minnee, uroloog
Mw. F.C.H. van Ravesteyn, uroloog
Mw. M.B.J.G. Vosmar, gynaecoloog
Mw. E. Hiemstra, gynaecoloog
Mw. M.A. Schilders-Springer, chirurg
Dhr. Y. El Massoudi, chirurg
Extern: mw. M. Willemsen, bekkenfysiotherapeute
Opleiding en specialisatie
Opleiding en specialisatie
Opleiding en specialisatie