Haga Ziekenhuis

Cataract (staar)

De behandeling van cataract (staar) is bij het HagaZiekenhuis Zoetermeer in een behandeltraject (zorgpad) ingedeeld. Dit betekent dat u verschillende stappen doorloopt die zo optimaal mogelijk op elkaar zijn afgestemd om tot een goede en efficiënte behandeling te komen. Hieronder leest u meer over het behandeltraject.

Afspraak maken
U heeft van uw huisarts een afspraaknummer (zgn. ZDnummer) gekregen. Met dit nummer maakt u een afspraak op de polikiniek Oogheelkunde via telefoonnummer: (079) 346 2552.

Voorbereiding
Indien u voor het eerst in het LangeLand Ziekenhuis komt of er zijn wijzigingen in uw persoonsgegevens, meldt u zich eerst bij de patiënten inschrijf-/registratiebalie. Deze bevindt zich op de begane grond.

Neemt u naar het eerste bezoek het volgende mee:

  • geldig legitimatiebewijs
  • verzekeringspapieren of pasje
  • afsprakenoverzicht
  • eventueel medicatieoverzicht
  • bril
  • i.v.m. oogdruppelen: een begeleider en een zonnebril
  • indien u lenzen draagt, is het raadzaam om deze ruim van te voren uit te doen.
    Voor zachte lenzen gelden twee weken en voor harde lenzen vier weken.

Aankomst op de polikliniek
U meldt zich bij de polikliniek Oogheelkunde, route 25. U wordt eerst door de TOA (Technisch Oogheelkundig Assistent) gezien. Zij neemt het vooronderzoek af. Daarbij neemt het opmeten van het zicht een belangrijke plaats in. Het is van belang dat u uw bril meeneemt. De TOA zal ook de oogdruk meten. Voor een goede beoordeling van de binnenzijde van uw oog door de oogarts worden uw ogen gedruppeld met pupil verwijdende druppels. U gaat hierdoor tijdelijk waziger zien en u kunt wat lichtgevoelig zijn. Neem daarom een zonnebril of zonneklep mee en indien mogelijk een begeleider. De druppels moeten minimaal 20 minuten inwerken.

Onderzoek door de oogarts
De oogarts kijkt met behulp van spleetlamp (soort microscoop) naar de binnenkant van uw oog. Hij/zij bevestigd de diagnose staar en bespreekt met u de operatie. U krijgt van de arts een uitgebreide informatiefolder mee. Mocht u na het doorlezen van de folder nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Verder krijgt u een recept mee voor oogdruppels die u na de operatie moet gebruiken

Vervolgonderzoek door TOA
Nadat de definitieve diagnose staar is gesteld, voert de TOA een echo-onderzoek uit. Dit onderzoek is noodzakelijk om de sterkte van de kunstlens te bepalen. De arts heeft met u besproken op welke sterkte hij/zij bij voorkeur uit wil komen. Het kan zijn dat u na de operatie voor veraf geen, of een minder sterke, bril nodig heeft. Voor het lezen blijft in de meeste gevallen een leesbril nodig. Soms lukt de echo niet door het soort staar. Dan wordt er alsnog een vervolgafspraak gemaakt voor een uitgebreidere echo. Voor deze afspraak dient u ook uw lenzen weer uit te doen zoals boven beschreven.

Opnameplanning
Wanneer u klaar bent op de polikliniek gaat u naar de opnameplanning (route 5). Zij informeren bij de polikliniek Anesthesie of u, indien nodig, gelijk terecht kan voor het pre-operatief onderzoek of dat er een afspraak moet worden gemaakt vanwege de drukte.

Tijdens dit bezoek heeft u een gesprek met de apothekersassistent(e), doktersassistente, anesthesioloog en de verpleegkundige. Uw afspraak  op de poli anesthesiologie duurt gemiddeld een uur. Wanneer de arts met u besproken heeft om de operatie onder druppelanesthesie te doen, hoeft u alleen naar de opnameplanning. Zij plannen de operatiedatum in. U krijgt dan de definitieve datum mee waarop de operatie zal plaatsvinden. Deze afspraak dient u te bevestigen, pas dan is de datum officieel.

Voorbereiding voor de operatie
Een paar dagen voor de operatie haalt u de oogdruppels bij uw apotheek. Deze zijn voor na de operatie. Op de dag van de operatie doet u makkelijk zittende kleding aan en neemt u het volgende mee:

  • geldig legitimatiebewijs;
  • verzekeringspas;
  • afsprakenkaart;
  • telefoonnummer van uw begeleider.

Melden bij de Dagbehandeling
U dient zich te melden op de afdeling 'Dagbehandeling' op de vierde etage, route 69. Hier wordt u ontvangen door een vaste verpleegkundige.

Operatie
Uw verpleegkundige zal u voorbereiden op de ingreep. Zij zorgt ervoor dat u oogdruppels toegediend krijgt voor de operatie en begeleidt u naar het operatiecomplex. De operatie duurt gemiddeld 45 minuten.

Dagbehandeling
Na de ingreep gaat u weer terug naar de afdeling ‘Dagbehandeling’. Hier kunt u wachten op uw begeleider en kunt u naar huis. Na de operatie heeft u een oogkapje op. Deze laat u tot de volgende ochtend zitten,

Een dag na de operatie
De dag na de operatie mag u zelf het kapje verwijderen. Het kan zijn dat u wazig ziet, meestal komt dat door de zalf die in het oog is gedaan. Dit moet gedurende de dag beter worden. De assistente van de oogarts neemt ’s ochtends contact met u op om te horen hoe het met u gaat.
Vanaf het moment dat het kapje eraf is, gaat u druppelen met de twee druppels ( Dexamethason/Gentamicine (= Dexamytrex) en Broomfenac (= Yellox)), die u voorafgaand aan de operatie voorgeschreven heeft gekregen. Dit doet u tweemaal er dag gedurende minimaal drie weken na de operatie. Tussen de druppels laat u drie - vier minuten pauze.
Het kan zijn dat u na de operatie het gevoel heeft, dat er iets in uw oog zit of dat u veel traant. Dit is onschuldig en gaat vaak vanzelf weer over.
De tweede controle vindt ongeveer na vier weken plaats. Meestal heeft u na de staaroperatie een andere brilsterkte nodig. Deze nieuwe brillenglazen worden tijdens de tweede controle bij de oogarts opgemeten. Bij de opticien kunt u de nieuwe bril laten maken.

In de volgende gevallen dient u direct contact op te nemen met de polikliniek Oogheelkunde:

  • bij plotseling minder zien;
  • bij veel bewegende vlekken in het gezichtsveld;
  • bij het zien van lichtflitsen;
  • bij een ovaal geworden pupil;
  • bij het stoten van de vinger tegen het oog en het voelen stromen van vocht langs de wang;
  • bij aanhoudende pijn en roodheid van het oog.

Veel gestelde vragen

  • Ik zie wazig na de operatie.
    Als het oog niet rood. pijnlijk of vies is, is dit geen probleem.

  • Ik heb een rood oog, maar verder geen klachten.
    Dit kan tot zes weken na de operatie duren en kan geen kwaad.

  • Mag ik weer autorijden?
    Wanneer u met het niet-geopereerde oog goed ziet (50% of meer) mag u gelijk weer autorijden. Anders na overleg met de oogarts of TOA.

  • Wanneer mag ik vliegen?
    Ongeveer twee weken na de operatie.

  • Wanneer mag ik zelf een elastische kous aantrekken?
    Na ongeveer twee weken.

  • Wanneer mag ik weer make-up op?
    Na ongeveer twee tot drie weken.

  • Wanneer mag ik fietsen?
    Wanneer het kapje verwijderd is, mag u direct fietsen, maar wel met uw bril op.