Haga Ziekenhuis

Zorgpad Rectumcarcinoom (endeldarmkanker)

Met het Zorgpad rectumcarcinoom is stapsgewijs vermeld welke onderzoeken en behandelingen plaatsvinden binnen een vooraf gestelde planning. Daarnaast kunt u altijd een beroep doen op een vaste begeleiding van een verpleegkundig specialist. In dit geval begeleidt zij u gedurende het hele traject.

Klachten bij afwijkingen aan de endeldarm

Het merendeel van de gezwellen ontstaan in de laatste delen van de dikke darm, het sigmoid en de endeldarm. De klachten die bij afwijkingen aan de dikke darm optreden, zijn sterk afhankelijk van de aard en de plaats van de afwijking. Mede daardoor is het klachtenpatroon zo wisselend. Klachten die kunnen optreden zijn onder andere: veranderingen in de regelmaat van de stoelgang, verstoppingen of afwisselend verstopping en dan weer diarree, bloed of slijm bij de ontlasting, het gevoel ontlasting te moeten krijgen terwijl er niets of niet veel komt en bloedarmoede. Als de endeldarmtumor in grootte toeneemt, groeit deze door de verschillende lagen van de darmwand heen. Rondom de darmen bevindt zich een uitgebreid systeem van lymfeklieren. Naarmate de tumor verder doorgroeit in de darmwand, wordt de kans groter dat er tumorcellen losraken. Deze kunnen via het lymfevocht in de lymfeklieren terechtkomen. Hierdoor kunnen in deze lymfeklieren uitzaaiingen ontstaan.

Operatietechnieken

Er zijn 2 manieren om te opereren:

Laparoscopische darmoperatie

Bij een laparoscopie maakt de chirurg slechts enkele kleine sneden in plaats van één hele grote.

Een laparoscoop (een dunne telescoopachtige buis) wordt via één van de sneden in de buik gebracht. Dit geeft de chirurg de mogelijkheid de dikke darm op een monitor te bekijken. Chirurgische instrumenten worden via de overige sneden ingebracht. Tijdens de laparoscopische operatie bedient de chirurg de chirurgische instrumenten via de monitor. Het is een operatie waarbij u sneller hersteld dan wanneer u klassiek geopereerd wordt. Waarom een laparoscopische dikke darm operatie voor u een goede optie van behandeling zou kunnen zijn, wordt u verteld door de behandelende chirurg. In `t Langeland ziekenhuis bestaat er een jarenlange ervaring met de laparoscopische operatietechniek. Ondanks dat de sneden maar klein zijn, blijft het toch een grote operatie. Er kan tijdens de laparoscopische operatie door de chirurg besloten worden verder te opereren via een grote snede, op de klassieke wijze.

Klassieke operatietechniek via grote buiksnede

De dikke darm operatie kan via een grote buiksnede (klassieke operatietechniek) plaatsvinden. De snee verloopt in de lengte van boven naar beneden over de buik. De chirurg verwijdert het aangetaste deel van de darm. Daarna hecht hij de darmen weer aan elkaar (anastomose). Wanneer dat niet mogelijk is wordt er een stoma aangelegd. Nadat alle lagen weer zijn gesloten, wordt de huid gehecht.