;
Denk hierbij aan acute benauwdheid, ernstig bloedverlies, hartinfarct, bewusteloosheid en ernstige ongevallen.
U kunt 24 uur per dag terecht bij de spoedeisende hulp (SEH) van het LangeLand Ziekenhuis op de Toneellaan 1.
Voor hulp en medicijnen buiten kantoortijden:
Toneellaan 1
2725 NA Zoetermeer
Postbus 3015
2700 KJ Zoetermeer
info@llz.nl
Europaweg 151
2711 ER Zoetermeer
info.huidkliniek@langeland.nl
(079) 346 26 26
24 uur per dag
LangeLand Ziekenhuis, Toneellaan 1, ingang SEH
Voor spoedeisende zorg:
Als u twijfelt of u naar de huisarts of de Spoedeisende Hulp moet, kunt u het beste eerst uw huisarts bellen.
Uw huisarts kan u zo nodig verwijzen naar de Spoedeisende Hulp van het LangeLand Ziekenhuis.
De Spoedeisende Hulp is bedoeld voor mensen die direct medische hulp nodig hebben en waarbij een behandeling niet kan wachten. Voor minder dringende hulp, bijvoorbeeld bij kleine ongelukken en klachten zoals pijn en koorts, kunt u het beste bij de huisarts terecht. Soms komen mensen naar de Spoedeisende Hulp voor minder dringende zorg, zonder eerst contact met de huisarts gezocht te hebben. De secretaresse van de Spoedeisende Hulp kan hen dan naar de Huisartsenpost verwijzen.
Houd uw persoonlijke en medische gegevens bij de hand wanneer u naar de Huisartsenpost belt. U kunt een afspraak maken met de dienstdoende huisarts. U meldt zich bij de Huisartsenpost. Neem daarbij uw eventuele medicijnen mee of een recent medicatieoverzicht. Een compleet overzicht van wat u gebruikt, kan belangrijk zijn voor een goede diagnose.
Kosten
Houd er rekening mee dat aan een bezoek aan de Spoedeisende Hulp altijd kosten zijn verbonden. U betaalt de kosten van het bezoek aan de Spoedeisende Hulp uit het eigen risico van uw zorgverzekering. Uiteraard geldt dit alleen wanneer u dit eigen risico nog niet verbruikt hebt.
De Spoedeisende Hulp bevindt zich aan de achterkant van het ziekenhuis. Als u bent doorverwezen naar de Spoedeisende Hulp kunt u zich melden bij de secretaresse aan het loket. Zij schrijft u in en vraagt u naar uw adres- en verzekeringsgegevens. Houdt u deze bij de hand en neem ook een actueel medicatieoverzicht of uw medicijnen en een geldig legitimatiebewijs mee. Het is van belang dat u ons informeert als u onlangs (de afgelopen zes maanden) in een buitenlands ziekenhuis heeft gelegen of daar een onderzoek of behandeling heeft gehad. Ook verzoeken we u ons op de hoogte stellen als u in een Nederlands ziekenhuis bent geweest waar de MRSA-bacterie voor komt of als u bekend bent met BMRO. Dit in verband met eventuele isolatieverpleging.
Na de inschrijving kunt u plaatsnemen in de wachtkamer. Daar haalt een SEH-verpleegkundige u zo spoedig mogelijk op en zal uw klachten kort in kaart brengen om de urgentie te bepalen. Als uw klachten tijdens het wachten toenemen, is het verstandig om dit zo spoedig mogelijk door te geven aan de verpleegkundige. Wilt u tijdens het wachten iets eten of drinken? Overleg u dit dan eerst met SEH-verpleegkundige. Voor een aantal onderzoeken of behandelingen moet u namelijk nuchter blijven.
Wachttijden
Op de SEH wordt u zo spoedig mogelijk geholpen, maar de wachttijden kunnen oplopen. Daarbij speelt het volgende een rol:
We stellen echter altijd alles in het werk om u zo snel mogelijk de zorg te geven die u nodig heeft.
De behandeling
Een verpleegkundige brengt u naar de onderzoekskamer.
Er mag één vaste begeleider mee met de patiënt. Deze begeleider mag niet worden afgewisseld. Patiënten met coronaklachten kunnen geen begeleiding meenemen.
Er mogen geen vrienden en/of familie in de wachtkamer wachten.
Met de verpleegkundige kunt u alvast uw probleem bespreken. Hij of zij kan ondertussen uw gegevens invoeren, zoals eventuele allergie en medicijngebruik. De verpleegkundige doet zo nodig enkele controles en neemt bloed af. Vervolgens onderzoekt een arts u op de Spoedeisende Hulp. Nadat alle uitslagen bekend zijn, bespreekt de arts deze met u. Het kan zijn dat u na behandeling naar huis mag of wordt opgenomen.
Naar huis
U bent behandeld voor uw klachten en mag weer naar huis. De arts schrijft een brief voor uw huisarts, zodat deze op de hoogte is van uw bezoek aan de Spoedeisende Hulp. Deze brief wordt direct digitaal verzonden. Als u niet in staat bent om met eigen vervoer naar huis te gaan, kan de baliemedewerker een taxi voor u bellen. Wanneer er dan opnieuw klachten ontstaan, kunt u contact opnemen met uw huisarts of een specialist of afdeling van het ziekenhuis.
Het kan zijn dat er een controleafspraak gemaakt moet worden bij een polikliniek. Neemt u dan contact op met de polikliniek waar u deze afspraak heeft. Klikt u op 'Telefoonnummers poliklinieken'. De poliklinieken zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 16.30 uur.
Bij tussentijdse klachten kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de betreffende polikliniek en buiten kantooruren met de Spoedeisende Hulp.
Opname in het ziekenhuis
Na onderzoek wordt duidelijk of u eventueel opgenomen moet worden op de ACOP (afdeling Acute Opname), verpleegafdeling of de IC/CCU. De arts, de SEH-verpleegkundige en de verpleegkundigen van de afdeling moeten uw opname voorbereiden. Dit kan enige tijd duren. De verpleegkundige van de verpleegafdeling komt u ophalen.
Het team bestaat uit SEH-verpleegkundigen, BMH'ers (Bachelor Medisch Hulpverlener), SEH-artsen, ANIOS SEH (Arts in opleiding) en secretaresses.
SEH-artsen zijn breed opgeleide multidisciplinaire artsen die gespecialiseerd zijn in de acute zorg. De SEH-arts is de spil tussen ambulance, huisartsen, Huisartsenpost en specialisten van het ziekenhuis.